ΠΟΛΗ

Τα 13 χιλιόμετρα του μέλλοντος

Τα 13 χιλιόμετρα του μέλλοντος

Aν και έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια, σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η Αθήνα είναι ένας παράδεισος για τους ποδηλάτες. Μάλλον περισσότερες αποδείξεις για το αντίθετο υπάρχουν. Και δεν είναι καθόλου δύσκολο να το διαπιστώσει κανείς. Αρκεί να παρατηρήσει τη συμπεριφορά οδηγών όταν στη λωρίδα τους κινούνται ποδηλάτες –το πόσο υπομονετικοί και ευγενικοί είναι– αλλά και το πόσο «σέβονται» τους ποδηλατοδρόμους, τους οποίους χρησιμοποιούν για να παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους.

Απ’ ό,τι φαίνεται, θα αργήσουμε πολύ να γίνουμε Βερολίνο, Αμστερνταμ ή Παρίσι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσει η προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού για τα καλά του ποδηλάτου στην πόλη και την υγεία μας. Σ’ αυτό το πλαίσιο, πρωτοβουλίες όπως το Athens Bike Weekend, που θα διεξαχθεί στις 6 και 7 Μαΐου στην πλατεία Συντάγματος, είναι απολύτως ευπρόσδεκτες. Θα γίνουν εκδηλώσεις που έχουν στόχο να ενημερώσουν τους πολίτες για τα πλεονεκτήματα της χρήσης του ποδηλάτου ως μέσου αστικής μετακίνησης, αναψυχής και άθλησης, καθώς και δράσεις για παιδιά και ενήλικες. Μαθήματα ποδηλάτου για παιδιά, δοκιμές ηλεκτρικών ποδηλάτων, δωρεάν πελματογράφημα, δωρεάν έλεγχος ποδηλάτου και πολλά άλλα. Την Κυριακή το πρωί, στις 10.00, θα δοθεί η εκκίνηση του 24ου Ποδηλατικού Γύρου Αθήνας, της μεγαλύτερης μαζικής εκδήλωσης για το ποδήλατο στην πόλη.

Οι Αθηναίοι αλλά και οι επισκέπτες της πόλης θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν μια διαδρομή περίπου 13 χλμ., στο κέντρο της Αθήνας, με το ποδήλατό τους, με απόλυτη ασφάλεια και να χαρούν την πόλη τους με ποδήλατο. Ισως έτσι αλλάξουν γνώμη, βάζοντάς το περισσότερο στην καθημερινότητά τους.