Η σημερινή βόλτα των Atenistas σε 27 πλακιώτικες αυλές ανοίγει ένα «παράθυρο» στην πρωτεύουσα του χθες

Η σημερινή βόλτα των Atenistas σε 27 πλακιώτικες αυλές ανοίγει ένα «παράθυρο» στην πρωτεύουσα του χθες

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σκιά του Ιερού Βράχου, η Πλάκα, η παλαιότερη συνοικία των Αθηνών, είναι ένας σιωπηλός μάρτυρας που άντεξε στους αιώνες. Πολλοί από εμάς ξέρουμε κάποια από τα στέκια ή τα στενά της, όμως λίγοι χαίρονται τα κρυμμένα της μυστικά. Οι μαγικές της αυλές παραμένουν περίκλειστες και καλά προφυλαγμένες από τα βλέμματα ακόμα και αν είναι δημόσια κτίρια.

Ορθώς, λοιπόν, σκέφτηκαν οι Atenistas πως μια διαδρομή που να μας ανοίγει όλες αυτές τις σφαλισμένες θύρες θα ενδιέφερε πολύ τους Αθηναίους. Ετσι διοργανώνει σήμερα Κυριακή από τις 11 το πρωί μέχρι και τις 3 το μεσημέρι μια βόλτα σε 27 πλακιώτικες αυλές και εσωτερικά σπιτιών με πολιτιστικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Το μεγαλύτερο όμως δέλεαρ είναι ότι αυτό συνδυάζεται με τον υπέροχο ανοιξιάτικο καιρό. Το θερμόμετρο θα περάσει τους 30 βαθμούς Κελσίου και όποιοι δεν αποτολμήσουν την πρώτη βουτιά, μπορούν να καταδυθούν στην αθηναϊκή ιστορία. Μέσα στα ανθισμένα λουλούδια και στα δένδρα είναι ίσως η ωραιότερη εποχή για μια τέτοια αστική δράση.

Τι θα δούμε σε αυτόν τον περίπατο; Οπως λέει το σημείωμα των Atenistas, ένα «παράθυρο» στην πρωτεύουσα του παρελθόντος. Από την αυλή του Αρχοντικού των Μπενιζέλων, του πιο παλιού σπιτιού της πρωτεύουσας, στις αυλές νεοκλασικών κτιρίων και αρχοντικών που χτίστηκαν στα χρόνια του Οθωνα και αργότερα, σύμφωνα με τις καθιερωμένες στην Ευρώπη αντιλήψεις για την αστική κατοικία. Από κοντά και τα κτίρια λαϊκής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα, όπου την ίδια αυλή τη μοιράζονταν πολλές οικογένειες, κάτι που συνεχίστηκε μέχρι και μετά τον πόλεμο. Και πιο ψηλά, η διαδρομή θα φτάσει στα Αναφιώτικα μέσα από τις αυλές των σπιτιών και των εκκλησιών τους. 

Το ραντεβού έχει δοθεί στην πλατεία Μητροπόλεως από την πλευρά της Πανδρόσου. Από εκεί οι συμμετέχοντες μπορούν να ξεκινήσουν για να επισκεφθούν τα σημεία που τους ενδιαφέρουν. Εκτός από τα πιο γνωστά μέρη όπως το αρχοντικό των Μπενιζέλων, το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων (Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη) και το θέατρο της Δόρας Στράτου, μπορεί κανείς να δει από κοντά τις αυλές του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου, το Πολιτιστικό Ιδρυμα του Ομίλου Πειραιώς, την Εταιρεία Φίλων του Παναγιώτη Κανελλόπουλου, δύο κτίρια του ΜΕΛΤ επί της οδού Πανός (19 και 22), τη Σχολή Χιλλ καθώς και δύο οικίες (Τριπόδων 27 και Βύρωνος 16) και πολλά άλλα.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται και πολλές σημαντικές εκκλησίες, από τον Αγιο Νικόλαο Ραγκαβά και την Παναγία τη Χρυσοκαστριώτισσα στον ναό της Αγίας Αννας αλλά και του Αγίου Συμεών στα Αναφιώτικα.

Παράλληλα, έχουν προγραμματιστεί και μερικές ενδιαφέρουσες ομιλίες και ξεναγήσεις: Στις 12 το μεσημέρι θα μιλήσει στη Σχολή Χιλλ η αρχιτέκτων Μ. Καρδαμίτση-Αδάμη. Στη 1.30 μ.μ. θα γίνει ξενάγηση στο Αρχοντικό Μπενιζέλων από την ξεναγό κ. Α. Σκουμπουρδή και στις 2 μ.μ. στην οικία στην οδό Τριπόδων 27. Από τις 11 π.μ. μέχρι και τις 3 μ.μ. θα γίνει ξενάγηση στον Αγιο Συμεών από μέλη του Συλλόγου Αναφαίων και από τις 12.00 ώς τις 2 μ.μ. θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών (ΚΜΣ) από τον Νίκο Νικολαΐδη, Ιστορικό – Γ.Γ. του Σωματείου «Φίλοι ΚΜΣ». Αξίζει μια βόλτα στην ανεξερεύνητη Πλάκα, στον αθηναϊκό χώρο και χρόνο με τις μυστικές διόδους και τα κρυφά ξέφωτα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή