Βράβευση – επισφράγιση της συνεργασίας Ελλήνων και Γερμανών για την αναζωογόνηση του Εθνικού Κήπου

Βράβευση – επισφράγιση της συνεργασίας Ελλήνων και Γερμανών για την αναζωογόνηση του Εθνικού Κήπου

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πολιτικό επίπεδο μπορεί ενίοτε να υπάρχει πόλωση. Σε επίπεδο πολιτιστικό όμως, η Ελλάδα και η Γερμανία έχουν βάλει τα θεμέλια μιας νέας συμμαχίας που απλώνεται από τη σύγχρονη τέχνη (βλέπε Documenta) ως μια εξαιρετικά εποικοδομητική σύμπραξη για τη σωστή συντήρηση του Εθνικού μας Κήπου. Το ευτυχές είναι ότι έστω και με κάποια καθυστέρηση, η Ελλάδα αναγνωρίζει τη σημασία της πολιτιστικής διπλωματίας, όχι μόνον εξάγοντας αρχαίο κλέος αλλά υποδεχόμενη στην Αθήνα προσωπικότητες που μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία ενός θετικού κλίματος ανάμεσα στις δύο χώρες.

Το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε στην αθηναϊκή κατοικία της Χιόνας Ξανθοπούλου – Σβαρτς (της δραστήριας Ελληνίδας που ζει μόνιμα στο Μόναχο και είναι ο καλύτερος άτυπος πρεσβευτής των ελληνικών πολιτιστικών υποθέσεών μας στη Βαυαρία), ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης βράβευσε τους απογόνους της βασίλισσας Αμαλίας, την Αυτού Βασιλική Υψηλότητα Αρχιδούκα Χριστιανό φον Ολντενμπουργκ και την Αυτού Βασιλική Υψηλότητα Αρχιδούκισσα Καρολίνα φον Ολντενμπουργκ. Το ζεύγος έχει δείξει έμπρακτο ενδιαφέρον για τον Εθνικό Κήπο και θέλει να συμβάλει στην προσπάθεια της αναζωογόνησής του, την οποία έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό οι «Φίλοι του Εθνικού Κήπου», σε συνεργασία με τον δήμο αλλά και ειδήμονες που ήρθαν από τη Βαυαρία για τον σκοπό αυτό. Η πρωτοβουλία αυτή απέκτησε μεγαλύτερη ώθηση μετά την υπογραφή σχετικού μνημονίου συνεργασίας με τον πρόεδρο των «Φίλων του Κήπου» κ. Μιχάλη Μαΐλη, που ήταν το βράδυ της Πέμπτης παρών στη βράβευση, και θα ολοκληρωθεί το 2018, με την παράδοση μιας καινοτόμου μελέτης των στελεχών της Διεύθυνσης Βαυαρικών Κήπων και στελεχών της Διεύθυνσης Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων.

Το πρωί είχε προηγηθεί η επίσκεψη του ζεύγους στον Κήπο και γεύμα στο Μουσείο Μπενάκη: «Για εμάς ήταν μια εξαιρετικά συγκινητική στιγμή», δήλωσε στην «Κ» ο αρχιδούκας Χριστιανός. «Η μνήμη της βασίλισσας Αμαλίας στην οικογένειά μας παραμένει εξαιρετικά ζωντανή, όπως και η αγάπη για την Ελλάδα που είναι αμείωτη από γενιά σε γενιά. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που Ελληνες και Γερμανοί θα συνεργαστούν για να συνεχιστεί το όραμα της Αμαλίας, η οποία ως νεαρή κατάφερε να δημιουργήσει με πείσμα και αφοσίωση έναν αξιοθαύμαστο κήπο».

Αξίζει να αναφερθεί ότι η πρόσφατη επίσκεψη συνέπεσε με την έναρξη της συνεργασίας του Εθνικού Κήπου με το Ωδείο της Αθήνας, χάρη στην ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Σβαρτς. Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου μαθητές και απόφοιτοι του Ωδείου σε διάφορες γωνιές του κήπου θα κάνουν μουσικούς περιπάτους με μουσικές από την εποχή του Οθωνα και της Αμαλίας μέχρι τις μέρες μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή