H σύμπραξη του Μουσείου Ακρόπολης με το Ιδρυμα Ωνάση δίνει ένα δώρο στην Αθήνα

H σύμπραξη του Μουσείου Ακρόπολης με το Ιδρυμα Ωνάση δίνει ένα δώρο στην Αθήνα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα στο κατακαλόκαιρο, αξίζει να εξερευνήσουμε όσα μας προσφέρει η γεμάτη τουρίστες πρωτεύουσα. Εσπευσα να δω την έκθεση «Emotions. Ενας κόσμος συναισθημάτων» στο Μουσείο Ακρόπολης, μια θαυμαστή συνεργασία με το Ιδρυμα Ωνάση. Δώστε τρία ευρώ εισιτήριο και ανοιχτείτε σε έναν απέραντο, μοναδικό κόσμο αισθήσεων. Η έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε από το Ιδρυμα Ωνάση στη Νέα Υόρκη και τώρα διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε έναν ειδικά αρχιτεκτονημένο χώρο που υποβάλλει τον επισκέπτη. Φωτογραφίες δεν επιτρέπονται και όσο και να ήθελε κανείς να φωτογραφίσει τα μοναδικά εκθέματα, θα πρέπει να αρκεστεί στην απόλαυση που δίνει ο χρόνος της παρατήρησης μέσα στην έκθεση.

Εφτασα ένα πρωινό και ήδη η ουρά στο μουσείο ήταν μεγάλη, αλλά προχωρούσε ταχύτατα, όχι όπως η ουρά που μόλις είχα προσπεράσει στο Θέατρο του Διονύσου. Αλλά οι περισσότεροι τουρίστες κατευθύνονται στη μόνιμη συλλογή, οπότε ο χώρος των περιοδικών εκθέσεων στο ισόγειο (αριστερά της γκαρνταρόμπας) είναι πιο ήρεμος. Απαιτείται γαλήνη για να εμβαθύνει κανείς στα εκθέματα του «Emotions». Είναι μια έκθεση εξαιρετικά προσεκτικά δομημένη, με σοφή οικονομία και εκθέματα όλα ένα προς ένα υψηλότατης ποιότητας. Είναι ευτύχημα να μπορεί να δει κανείς συγκεντρωμένα τέτοια αριστουργήματα από κορυφαία ελληνικά και ξένα μουσεία, από το Εθνικό Αρχαιολογικό, το Βρετανικό Μουσείο, το Λούβρο, από το Μητροπολιτικό της Νέας Υόρκης, από το Αρχαιολογικό της Νάπολης και άλλα ακόμη… Πηγαίνετε με διάθεση να σκεφτείτε, η έκθεση δεν είναι μεγάλη, αλλά ιδιαιτέρως πυκνή. Εχει εξαιρετικές επεξηγήσεις για να καταλάβετε τη βεντάλια των συναισθημάτων, τον έρωτα, τον πόνο, τη θλίψη, την οργή, τον πόθο. Οι ενότητες είναι διακριτές, αλλά θα σας συνεπάρει το κάθε έργο χωριστά και η ιστορία του. Θα κινηθείτε κυκλικά και θα καταλήξετε στο κέντρο, όπου τα γλυπτά του «Ερωτα» και του «Πόθου» λειτουργούν ως κορύφωση. Ο «Ερωτας» είναι αντίγραφο του 2ου μ.Χ. αιώνα του γλυπτού του Λυσίππου και έρχεται από το Λούβρο. Ο «Πόθος», επίσης αντίγραφο του 2ου μ.Χ. αιώνα του γλυπτού του Σκόπα, έρχεται από τη Ρώμη. Προηγουμένως έχετε προετοιμαστεί χτίζοντας στρώσεις υποδοχής ισχυρών συναισθημάτων από ερωτικά συμπλέγματα, επιτύμβια και αποχαιρετισμούς, ερωτήματα στο Μαντείο της Δωδώνης, σκηνές πάθους από ερυθρόμορφα αγγεία, φυλακτά, θυσίες… Ορισμένα είναι σπαρακτικά σε ομορφιά και μήνυμα. Ο γεμάτος αγάπη και χιούμορ αποχαιρετισμός σε ένα αγαπημένο γουρουνάκι που το πάτησε κάρο με τέσσερα μουλάρια είναι συγκινητικός, όπως κάθε σκηνή αποχαιρετισμού. Χαράσσονται στη μνήμη τα πρόσωπα του Αχιλλέα και της Πενθεσίλειας, σε έναν κόσμο συναισθημάτων που αποκαλύπτεται εντυπωσιακά οικείος. Την έκθεση την αγκάλιασε ο πρόεδρος του μουσείου, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, και την επιμέλεια είχαν οι εκλεκτοί Αγγελος Χανιώτης, Νίκος Καλτσάς και Ιωάννης Μυλωνόπουλος. Εως τις 19 Νοεμβρίου. Μην τη χάσετε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT