Tα «Αστέρια» της Γλυφάδας, ευοίωνο μέλλον αλλά και φωτεινό παρελθόν

Tα «Αστέρια» της Γλυφάδας, ευοίωνο μέλλον αλλά και φωτεινό παρελθόν

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tα καλά νέα για τη μελλοντική αξιοποίηση των «Αστεριών» της Γλυφάδας προκαλούν συνειρμούς από το φωτεινό παρελθόν της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Η είσοδος της Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ στην παραλιακή ζώνη με τo προσύμφωνο απόκτησης του 80% των μετοχών της «Ναυσικά» Α.Ε. (μισθώτριας των «Αστεριών») δημιουργεί ευοίωνες προοπτικές για την ανάπτυξη της παραλίας. Σε συνδυασμό, δε, με το Ελληνικό αλλά και με τον Αστέρα Βουλιαγμένης, δημιουργείται σταδιακά ένας μεγάλος άξονας ψυχαγωγίας, κατοικίας, τουρισμού και εργασίας.

Αλλά όλα αυτά, τα θετικά για το μέλλον, πυροδοτούν πολλές αναμνήσεις από αυτό που ήταν κάποτε τα «Αστέρια». Και ένας λόγος επιπλέον ικανοποίησης για την επένδυση που θα γίνει εκεί είναι και η σκέψη ότι η μοναδικότητα των «Αστεριών» έχει ανάγκη μιας προοπτικής που να αντιλαμβάνεται αυτό που υπήρξε και να θέλει να το κάνει ακόμη καλύτερο. Τα «Αστέρια» έχουν παρακμάσει παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες και είναι ίσως δύσκολο για τους νεότερους να συναισθανθούν τι ήταν η μεγάλη πλαζ της Γλυφάδας για τους γονείς τους και για τους παππούδες τους! Γιατί τα «Αστέρια» τα έχουν τα χρονάκια τους, καθώς μετρούν πάνω από 60 χρόνια ζωής.

Οσο απίστευτο και να είναι, είναι αληθινό. Η Αθηναϊκή Ριβιέρα, ένα όνειρο που ξεκίνησε να συζητείται ήδη από τη δεκαετία του 1920 (όταν άρχισε να οργανώνεται και να κατοικείται η περιοχή πέραν του Παλαιού Φαλήρου), είναι μια παλιά ιστορία. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η επιτυχία του Νέου Φαλήρου στις αρχές του 20ού αιώνα ήταν το πρώτο success story της παραλίας, αλλά ήδη από τον Μεσοπόλεμο η Γλυφάδα άρχισε να ανεβαίνει.

Η μεγάλη επένδυση στην παραλία της Γλυφάδας και της Βουλιαγμένης στη δεκαετία του 1950 συνέβη μέσα στο κάδρο μετασχηματισμού της χώρας σε εκσυγχρονισμένο κράτος με υποδομές και τουριστική πολιτική. Το 1954 ξαναπιάστηκε το νήμα που είχε μείνει μετέωρο προπολεμικά. Τα «Αστέρια», σχεδιασμένα από ονομαστούς αρχιτέκτονες (Εμμανουήλ Βουρέκας, Αντώνης Γεωργιάδης, Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας, Περικλής Σακελλάριος, Προκόπης Βασιλειάδης), ήταν ένα υπόδειγμα μοντέρνας αρχιτεκτονικής και κοσμοπολιτισμού. Η έκταση ανήκε στον «Αστέρα» (Ανώνυμος Ξενοδοχειακή Εταιρεία) της Εθνικής Τράπεζας και τα πρώτα έργα ξεκίνησαν στα μέσα της δεκαετίας του ’50. Λίγο αργότερα προστέθηκαν τα bungalows. Η Γλυφάδα μεταμορφώθηκε σε προορισμό συνώνυμο της καλής ζωής. Παρότι η θάλασσα δεν είχε την ομορφιά της Βουλιαγμένης, τα «Αστέρια» της Γλυφάδας είχαν στυλ, ανέσεις και ταυτίστηκαν γρήγορα και με το καλό φαγητό αλλά και τη διασκέδαση. Ο χορός στα «Αστέρια» με ζωντανή ορχήστρα ήταν το «κάτι άλλο» στη δεκαετία του 1960. Οι νυχτερινές εμφανίσεις περιγράφονταν στις κοσμικές στήλες, αλλά και τα μεσημέρια υπήρχε χορός για τη νεολαία που χόρευε με το μαγιό. Η Γλυφάδα έζησε μεγάλες στιγμές από τα τέλη της δεκαετίας του ’50 έως τα τέλη της δεκαετίας του ’70, όταν σε όλη αυτήν την περίοδο τα «Αστέρια» ήταν ταυτόσημα της καλής ζωής, της ξενoιασιάς και του ανοικτού πνεύματος. Γεμάτα με Ελληνες και ξένους, κάτω από τις πάνινες ομπρέλες, σε μπλε, πράσινο, πορτοκαλί και κίτρινο χρώμα, όπως ήταν τότε η μόδα, τα «Αστέρια» έζησαν την ελληνική εκδοχή της αισιοδοξίας στη διάρκεια των μεταπολεμικών χρόνων.

Τώρα, η Γλυφάδα μπορεί και πάλι να ελπίσει στον νέο κύκλο ζωής των «Αστεριών». Είναι συναρπαστικές οι δυνατότητες που προσφέρει η Αθηναϊκή Ριβιέρα και είναι ευτύχημα ότι σταδιακά ένα όραμα δεκαετιών επιστρέφει με νέες δυνάμεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή