Αγοράζοντας Τύπο στα ψιλικά της γειτονιάς

Αγοράζοντας Τύπο στα ψιλικά της γειτονιάς

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανήκω σε εκείνους τους ρομαντικούς που όταν περπατούν στην πόλη ζητούν την πλήρη «εικονογραφία» της. Και η εικονογραφία αυτή είναι ατελής δίχως τις εφημερίδες, τα περιοδικά και τα βιβλία όχι μόνο ως αυτοτελή προϊόντα, αλλά και ως παράσημα αστικού βίου.

Μου έχουν λείψει τα παλιά πρακτορεία Τύπου, σε κάθε κωμόπολη και χωριό, αλλά εξίσου λείπουν τα σημεία πώλησης εφημερίδων στην πόλη. Υπάρχουν φυσικά τα περίπτερα, οι πάγκοι, τα βενζινάδικα, κάποια σούπερ μάρκετ, αλλά τα περίπτερα δεν είναι πια… περίπτερα και τα πρακτορεία Τύπου είναι είδη προς εξαφάνιση.

Με έκπληξη είδα ένα περιποιημένο «ψιλικατζίδικο» στην οδό Αριστοτέλους, κοντά στην Ηπείρου, και αν και ήταν σύγχρονο, μου έφερε στον νου τα συνοικιακά σημεία πώλησης του αθηναϊκού Τύπου που μύριζαν χαρτί και που ήταν πλημμυρισμένα από περιοδικά και βιβλία τσέπης. Θα μου πείτε, ο κόσμος αλλάζει. Και φυσικά, όσα περιγράφω και αναζητώ εις μάτην είναι ξέφτια του 20ού αιώνα που επιζούν στον 21ο. Ωστόσο, είναι και θέμα πολιτισμού. Η ζωή στην πόλη έχει ανάγκη και τη φυσική παρουσία της ενημέρωσης και της γνώσης και ένα χάρτινο περιοδικό ή μια τυπωμένη εφημερίδα είναι απλώς «άλλο πράγμα» γιατί περιλαμβάνουν τόσο την εμπειρία όσο και το βίωμα.

Γι’ αυτό κάτι σκίρτησε μέσα μου όταν αναπάντεχα είδα, περνώντας τυχαία, το όμορφο ψιλικατζίδικο της οδού Αριστοτέλους που πωλούσε και εφημερίδες και περιοδικά. Σαν να μου ήρθε η μυρωδιά της τυπωμένης σελίδας και των περιοδικών σε ντάνες. Μνήμες από επαρχιακά πρακτορεία Τύπου (ό,τι πιο ατμοσφαιρικό έχει γεννήσει η κουλτούρα του χαρτιού) ήρθαν στη σκέψη μου αν και βρισκόμουν στην καρδιά της Αθήνας και μάταια αναζητούσα και άλλα περιποιημένα «ψιλικατζίδικα» με εφημερίδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή