Νέοι μνηστήρες για το «Ολύμπια»

Νέοι μνηστήρες για το «Ολύμπια»

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 19 Μαΐου 2017, η Εθνική Λυρική Σκηνή έδωσε την τελευταία της παράσταση στο θέατρο «Ολύμπια» με τη «Ρέα» του Σπυρίδωνα Σαμάρα και την Κυριακή 15 Οκτωβρίου θα εγκαινιάσει επισήμως τη νέα Οπερα στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την «Ηλέκτρα» του Ρίχαρντ Στράους. Από τον Μάιο και μετά, η ιστορική έδρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην οδό Ακαδημίας παραμένει κλειστή και η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η είσοδος με κατεβασμένα τα ρολά, που γρήγορα καλύφθηκαν από γκράφιτι, είναι μελαγχολική.

Η έξοδος της Λυρικής από το κέντρο της Αθήνας είχε προκαλέσει προβληματισμό σε όσους έβλεπαν περαιτέρω ερήμωση της οδού Ακαδημίας και της γύρω περιοχής, αλλά εξαρχής η Τράπεζα της Ελλάδος, που είναι ιδιοκτήτρια του ακινήτου, είχε δηλώσει την πρόθεσή της να μην εγκαταλείψει το ιστορικό θέατρο.

Ηδη, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ανακοινώσει την έναρξη ανοικτής διαγωνιστικής διαδικασίας για τη μίσθωση του «Ολύμπια» με σκοπό τη λειτουργία του με χρήση συμβατή στο ύφος, την ιστορία και τον συμβολισμό του.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ αρ. 27 από 24/12/2003, το θέατρο «Ολύμπια» (ιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου Υπαλλήλων Τραπέζης της Ελλάδος) είναι συγκρότημα με διατηρητέα χρήση «διότι λειτούργησε για περίπου 100 χρόνια (50 με τη σημερινή μορφή του, το 2003) ως χώρος αφιερωμένος στο Λυρικό Θέατρο και ως τέτοιος παγιώθηκε στη συνείδηση της κοινωνίας, αποτελώντας αναπόσπαστο τμήμα της σύγχρονης πολιτισμικής ιστορίας του τόπου». Αυτή ήταν η ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (17/11.9.2003), την οποία είχε υπογράψει ο τότε υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ερμηνεύοντας αυτό το ΦΕΚ, η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε ότι το «Ολύμπια» έχει διατηρητέα χρήση «λυρικού θεάτρου». Κατά πόσον ο όρος «λυρικό θέατρο» μπορεί να ευσταθεί επί μονίμου βάσεως εκτός πλαισίου Εθνικής Λυρικής Σκηνής μένει να το δούμε, αλλά σε κάθε περίπτωση ζητούμενο είναι να δημιουργηθεί ένας νέος διαχειριστικός φορέας με υψηλά στάνταρ, ώστε να διαφυλάξει το ιστορικό θέατρο και να το οδηγήσει στη δεύτερη φάση της ιστορίας του. To «Ολύμπια» αναπτύσσεται σε τέσσερα επίπεδα συνολικού εμβαδού 1.798 τ.μ. και προσφέρει μεγάλες δυνατότητες ως χώρος θεαμάτων. Μείζονος σημασία είναι όχι μόνο η ιστορία του χώρου, η επί δεκαετίες ταύτισή του με τη Λυρική Σκηνή και με εκατοντάδες άξιους δημιουργούς και μονωδούς, αλλά και η εύθραυστη θέση του στο κέντρο της Αθήνας.

Το «Ολύμπια» στεγάζεται σε κτιριακό συγκρότημα της δεκαετίας του 1950 που είχε μελετήσει ο καλλιεργημένος και δραστήριος εκείνη την εποχή αρχιτέκτων Πάνος Τσολάκης. Στον ίδιο χώρο υπήρχε το παλιό, ρομαντικό «Ολύμπια» που κατεδαφίστηκε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή