Θωρακίζοντας τις πόλεις ενάντια στον χρόνο με… legο

Θωρακίζοντας τις πόλεις ενάντια στον χρόνο με… legο

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Jan Vormann δεν τρέφει ψευδαισθήσεις πως διασώζει ιστορικά κτίσματα από την κατάρρευση, όμως οι παρεμβάσεις του δίνουν μια νότα ανέμελης παιδικότητας σε μουντά και φθαρμένα κτίρια, γεμίζοντας τους περαστικούς με νοσταλγία ή ωθώντας τους να γίνουν κι εκείνοι μέλη ενός ολοένα επεκτεινόμενου δικτύου. Οταν ο Γερμανός καλλιτέχνης και καθηγητής στην Technische Kunsthochschule του Βερολίνου ξεκίνησε το πρότζεκτ «Dispatchwork», πριν από περίπου μία δεκαετία, δεν φανταζόταν την ανταπόκριση που θα είχε η φαινομενικά απλή ιδέα του να συμπληρώσει με lego τα κενά και τις ρωγμές στους τοίχους των παλιών οικοδομημάτων. Μεγαλωμένος στο Βερολίνο, μια πόλη με εμφανή ακόμα τα σημάδια του πολέμου, και για ένα διάστημα κάτοικος του ιταλικού μεσαιωνικού χωριού Bocchignano, είχε την έμπνευση να χρησιμοποιήσει τα αγαπημένα του τουβλάκια για να «επισκευάσει» ιδιωτικά και δημόσια κτίρια, διανθίζοντας με πολύχρωμα κομμάτια πλαστικού τη μονότονη κυριαρχία του γκρι.

Σήμερα, το δίκτυο εθελοντών του «Dispatchwork» αριθμεί εκατοντάδες μέλη κάθε ηλικίας σε όλον τον κόσμο, από τη Μαλαισία έως το Μεξικό και από την Αγία Πετρούπολη έως το Κέιπ Τάουν. Ορισμένες φορές, οι παρεμβάσεις είναι μικρής κλίμακας, χρησιμοποιώντας μόλις μερικές δεκάδες τουβλάκια, ενώ για άλλες απαιτούνται ολόκληρα σακιά και η συμμετοχή σχολείων ή κοινοτήτων. Πριν από λίγους μήνες, μια μαζική εξόρμηση πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό κέντρο του Αγίου Δομίνικου, όπου τοποθετήθηκαν legο σε τοίχους, πεζοδρόμια και σκάλες. Μπορεί να μην κατάφεραν να θωρακίσουν πραγματικά την πόλη τους ενάντια στη φθορά του χρόνου, το σίγουρο όμως είναι πως οι συμμετέχοντες διασκέδασαν πολύ. Αλλωστε, όλοι κρύβουμε έναν αρχιτέκτονα μέσα μας (www.dispatchwork.info).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή