ΠΟΛΗ

Υπάρχει και η αθέατη Αθήνα, «είναι εκεί και περιμένει» αυτήν την Κυριακή

g_thema_ab1--3
g_thema_ab2
g_thema_ab3

Περπατάτε στην Αθήνα αλλά συχνά δεν υπάρχουν εκπλήξεις. Ή τουλάχιστον δεν υπάρχουν θετικοί αιφνιδιασμοί. Αισθάνεται κανείς ότι η Αθήνα είναι μια γνώριμη, οικεία και συχνά απογοητευτική πόλη. Θέλει ταλέντο, θέλει δύναμη και θέλει και γνώση να δει κανείς την ομορφιά ή να απομονώσει κάτι ενδιαφέρον και να το μεγεθύνει. Από τότε που ξεκίνησε ο θεσμός των ανοιχτών περιπάτων στην Αθήνα από τους atenistas, χιλιάδες Αθηναίοι είδαν την πόλη τους αλλιώς ακολουθώντας διαδρομές σε γνωστά και άγνωστα σημεία, αλλά το ζητούμενο πάντα ήταν η «νέα εμπειρία» μέσα στην πόλη. Αν έχετε ξαναπάει, γνωρίζετε. Αυτήν την Κυριακή, 26 Νοεμβρίου, οι atenistas είναι έτοιμοι για έναν ακόμη περίπατο στη σειρά OpenWalkAthens (OWA), τον 10ο, και καλούν τους Αθηναίους «να γνωρίσουν άγνωστες πτυχές της πόλης και των ανθρώπων της».

Μη φοβηθείτε ουρές και συνωστισμό, γιατί η λογική είναι ότι ο καθένας επιλέγει πού θα πάει και πότε. Υπάρχουν σημεία ανοιχτά που θα περιμένουν το κοινό. Θα πάρετε έναν χάρτη από το σημείο αφετηρίας που θα είναι η οδός Κοραή, στον σταθμό του μετρό. Τα μέλη των atenistas θα είναι εκεί από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι για να σας προμηθεύσουν με έναν χάρτη (για να επιλέξετε διαδρομή ή σε ποιο σημείο ή σε ποιο κτίριο θέλετε να πάτε). Χωρίς κανένα αντίτιμο (όλες οι δράσεις των atenistas είναι δωρεάν), είστε ελεύθεροι να περιηγηθείτε στα επιλεγμένα σημεία που θα είναι ανοιχτά ειδικά για τον περίπατο, να μιλήσετε με τους κατά τόπους υπεύθυνους, να ξεναγηθείτε, να μάθετε.

Η «Αθέατη Αθήνα», που μας προτείνει ο ανοιχτός περίπατος, είναι διασκορπισμένα κτίρια στο ευρύτερο κέντρο. Σε ορισμένα θα ανεβούμε πάνω σε ταράτσες ή μπαλκόνια, σε άλλα θα εισέλθουμε στο εσωτερικό τους και σε άλλα θα ακούσουμε τις ιστορίες τους. «Μια πόλη τόσο παλιά όσο η Αθήνα κρύβει έναν απεριόριστο πλούτο», λένε οι atenistas. «Η Αθήνα της αρχαιότητας, της προ-επαναστατικής περιόδου, του Μεσοπολέμου, της Κατοχής, της αστικής δεκαετίας του ’60. Αρχαία τείχη σε σύγχρονες πολυκατοικίες, υπέροχα βιτρό μέσα σε γραφεία, απομονωμένες, ήσυχες ταράτσες δίπλα στο μποτιλιάρισμα της πόλης… Κι ακόμη, βιοτεχνίες οι οποίες υπηρετούν τέχνες που κοντεύουν να σβήσουν, παλιά κτίρια που παίρνουν ξανά ζωή από δημιουργικές ομάδες νέων ανθρώπων». Ανάμεσα σε όσα θα μπορείτε να δείτε: NEON City Project 2017, Καπλανών 11, Λύκειον των Ελληνίδων, Δημοκρίτου 14, Κτίριο ΕΒΕΑ (πρώην Athenaeum), Αμερικής 8, Κτίριο πρώην χαρτεμπορίας, Χρυσοσπηλιωτίσσης 3, Μεσοπολεμική Πολυκατοικία – «Μπορούμε» (5ος όροφος), Καΐρη 2, Παλαιό Κακουργιοδικείο – Βιβλιοθήκη Αρχιεπισκοπής, Αγίας Ελεούσης 4, Χονδρικό εμπόριο ενδυμάτων Μπακούρου-Ξίξης, Καρόρη 15 & Βορέου 4, Ταράτσα κτιρίου (7ος όροφος), Λεωχάρους 6, Ναός Αγίας Ειρήνης (το Ρηνάκι της Πλάκας), Ναυάρχου Νικοδήμου 28, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού, Τριπόδων 28, Ναός Αγίου Δημητρίου, Επιμενίδου 5, Ινστιτούτο της Δανίας, Χαιρεφώντος 14, New York College, Αμαλίας 38, Εντευκτήριο-Περίβολος Μεγάρου Βουλής, Βουλή των Ελλήνων (ξεναγήσεις ανά 25 άτομα ανά μισή ώρα, τελ. ξενάγηση 14.30, επίδειξη ταυτότητας).