ΠΟΛΗ

Ισως κάτι ξεκινήσει από την Τσακάλωφ

isos-kati-xekinisei-apo-tin-tsakalof-2226560

Ηταν μια ευχάριστη έκπληξη η επιχείρηση «απελευθέρωσης» που έγινε χθες το πρωί από υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων. Υπάλληλοι του δήμου με τη συνδρομή της Δημοτικής Αστυνομίας έκαναν «έφοδο» στον πεζόδρομο της Τσακάλωφ στο Κολωνάκι, αφαίρεσαν τα παράνομα τραπεζοκαθίσματα, ξήλωσαν αυθαίρετες κατασκευές, έπραξαν το αυτονόητο: την επιστροφή του κοινόχρηστου χώρου στους πραγματικούς του ιδιοκτήτες, τους πολίτες.

Την περασμένη εβδομάδα η «Κ» ανέδειξε το θέμα. Οι φωτογραφίες που συνόδευαν το ρεπορτάζ του Νίκου Βατόπουλου («Τσακάλωφ, ο πεζόδρομος της αυθαιρεσίας», 4/1/2018) μετέφεραν με ακρίβεια την κατάσταση που επικρατούσε για πολύ καιρό στο πεζοδρομημένο τμήμα της Τσακάλωφ από την Ηρακλείτου μέχρι την πλατεία Κολωνακίου. Η αυθαίρετη δράση ορισμένων επιχειρηματιών -υπάρχουν φυσικά και αυτοί που κινούνται στο πλαίσιο του νόμου- είχε φέρει σε απόγνωση τους κατοίκους που ζητούσαν επίμονα να μπει μια τάξη. Να μαζευτούν τα παράνομα τραπεζοκαθίσματα σε σουβλατζίδικα, καφέ και μπαρ, να ξηλωθούν οι πάγκοι, οι πρόχειρες κατασκευές και οι άθλιες τέντες, να τηρούνται οι κανόνες για τη δημόσια τάξη, να πάψει η κραυγαλέα ανομία και να επανέλθει η κανονικότητα στη γειτονιά τους.

Στα γραφεία της «Κ» λάβαμε πολλά emails, δεχθήκαμε πάρα πολλά τηλεφωνήματα από κατοίκους σε διάφορες περιοχές της Αθήνας που βιώνουν αντίστοιχες καταστάσεις ασφυξίας στις γειτονιές τους. Και ζητούν την πόλη τους πίσω.

Η χθεσινή δράση έπειτα από εντολή του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη ήταν μια ελπιδοφόρος κίνηση, έστω κι αν ήρθε με καθυστέρηση. Πρέπει να υπάρξει συνέχεια, συνέπεια και επαγρύπνηση. Η δημοτική αρχή οφείλει να κάνει τους πολίτες λίγο πιο ευτυχισμένους.