Υστατη κίνηση για το «Αττικόν»

Υστατη κίνηση για το «Αττικόν»

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η νέα παρέμβαση του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη στην υπόθεση επαναλειτουργίας των κινηματογράφων «Αττικόν» και «Απόλλων» έχει σκοπό να θωρακίσει τη χρήση τους. Είναι εντυπωσιακό αλλά ώς τώρα η χρήση των δύο ιστορικών κινηματογράφων δεν είναι διατηρητέα. Ενας επενδυτής θα μπορούσε να αλλάξει τη χρήση ή να κάνει multiplex. Αυτή η δυνατότητα ήταν και η βασική αιτία της ακύρωσης του σχεδίου επαναλειτουργίας που είχε ωριμάσει στις αρχές του 2017. Συγκεκριμένα, και όπως ο ίδιος ο δήμαρχος υποστηρίζει, το ένα από τα αντιδικούντα ιδρύματα, το Ιδρυμα Βούρου-Ευταξία, που έχει στην κατοχή του το όμορο προς τους κινηματογράφους Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, ήθελε να παραμείνει ανοικτός ο όρος της ενδεχόμενης εκμετάλλευσης των κινηματογράφων από ανεξάρτητο επενδυτή, ο οποίος θα προσερχόταν με την ελευθερία να μεταβάλει εφόσον το επιθυμούσε τη χρήση και τη φυσιογνωμία των κινηματογράφων. Αυτό μπορεί να είναι σύμφωνο με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, αλλά εν προκειμένω ο υψηλός και μοναδικός στόχος είναι η επαναλειτουργία των άθικτων από τη φωτιά κινηματογράφων, η μελλοντική αποκατάσταση του κτιρίου και η πολλαπλώς ευεργετική προς την Αθήνα συνέπεια αυτής της εξέλιξης. Αλλωστε, η εξασφαλισμένη από το Ιδρυμα Νιάρχου χρηματοδότηση μπορούσε να διοχετευθεί υπέρ του έργου υπό τον αυστηρό, και μόνο, όρο της αυτούσιας επαναλειτουργίας των ιστορικών αιθουσών με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, την πολιτισμική φυσιογνωμία της πόλης και τη θεαματική βελτίωση, που θα έφερνε η εξέλιξη αυτή, στην οδό Σταδίου και στο κέντρο των Αθηνών εν γένει.

Ο Δήμος Αθηναίων θα αιτηθεί, συνεπώς, στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας τον χαρακτηρισμό της χρήσης των δύο κινηματογράφων ως διατηρητέας. Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, που επαναφέρει το ζήτημα, έπειτα από δημόσια σιγή επί του θέματος επί σειρά μηνών, χαρακτηρίζει το χαίνον κτίριο «ανοικτή πληγή» στο κέντρο της Αθήνας και φαίνεται (και από τις δημόσιες δηλώσεις του χθες) διατεθειμένος να μην αφήσει να χαθεί αυτή η υπόθεση, για την οποία, είναι η αλήθεια είχε αγωνιστεί πολύ και είχε φθάσει πολύ κοντά στην επιτυχία.

Η αλήθεια είναι, βεβαίως, ότι η κοινή γνώμη έχει αποσύρει την εμπιστοσύνη της από το σίριαλ του «Αττικόν», το οποίο θεωρεί αδικαιολόγητο φιάσκο. Οσοι καθυστερούν την υπόθεση πρέπει δημοσίως να εμφανιστούν και να αντιμετωπίσουν τη δημόσια κριτική. Εφόσον, όμως, κριθεί διατηρητέα η χρήση των δύο κινηματογράφων, η υπόθεση αναγκαστικά θα κυλήσει και πάλι με περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας. Μετράμε πλέον έξι χρόνια από τον εμπρησμό του κτιρίου (αλλά όχι των κινηματογράφων). Η διαιώνιση αυτής της πληγής είναι αρνητικό ρεκόρ για πολιτισμένη κοινωνία, πόσο μάλλον που η οδός Σταδίου έχει δει ή περιμένει θετικές εξελίξεις, όπως τη μετατροπή του παλιού κτιρίου του ΟΤΕ σε ξενοδοχείο από ιδιώτη επενδυτή, την επαναφορά του «Εσπέρια Παλάς», την ανέγερση νέου κτιρίου δίπλα στον «Ιανό», την προοπτική αποκατάστασης του Μεγάρου Αθηνογένους με ανέγερση συμπληρωματικού κτιρίου (Σταδίου 50), την ενοικίαση σε κατάστημα αθλητικών ειδών του κτιρίου της Marfin, σε συνδυασμό με άλλες επιχειρηματικές κινήσεις στην οδό Πανεπιστημίου, που θα συμβάλουν στη βελτίωση της εικόνας και της λειτουργίας του αθηναϊκού κέντρου.

Ο δρόμος είναι μακρύς, αλλά η υπόθεση του «Αττικόν» πρέπει να κερδηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή