Το «Ακροπόλ» είναι έτοιμο, η πολιτεία;

Το «Ακροπόλ» είναι έτοιμο, η πολιτεία;

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «Ακροπόλ Παλάς» θα έχει ολοκληρωθεί την άνοιξη, ανακοινώθηκε στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου της υπουργού Πολιτισμού κ. Λυδίας Κονιόρδου. Το εντυπωσιακό κτίριο που δεσπόζει στη γωνία Πατησίων και Αβέρωφ, εξαίρετο δείγμα αρχιτεκτονικής art nouveau, ύψους 33,99 μ., που αποτελείται από υπόγειο, δύο στάθμες ισογείου, ημιώροφο, πέντε ορόφους και δύο δώματα, περιμέναμε να δοθεί σε χρήση ήδη από το 2015. Επειτα οι ελπίδες μετατέθηκαν για το 2016, όταν η πρόσοψή του έλαμψε στην μπαρουτοκαπνισμένη Πατησίων, έπειτα πάλι για το 2017, και τώρα πια περιμένουμε να λειτουργήσει  φέτος. Αλλωστε, οι κάτω χώροι του κτιρίου, ειδικά αυτός που προορίζεται για το μεγάλο πωλητήριο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, θα μπορούσαν να λειτουργούν εδώ και καιρό.

«Είναι δύσκολο να ανεβοκατεβαίνουν μάστορες και ο άλλος να μπαίνει για να αγοράσει αντικείμενα του ΤΑΠ», ήταν η απάντηση της υπουργού, όταν ετέθη το ερώτημα. «Προσπαθούμε να επισπεύσουμε στον βαθμό που είναι εφικτό», είπε, προσθέτοντας ότι οι εργασίες βρίσκονται στην τελική φάση και αφορούν τους τελευταίους δύο ορόφους, όπου θα στεγαστούν οι χώροι εστίασης. Ομως, ο προβληματισμός αφορά το πώς θα λειτουργήσει το «Ακροπόλ», «με ποια νομική μορφή». Θα περίμενε κανείς αυτό να το έχουν ήδη βρει, έπειτα από τόσα χρόνια και τόση γραφειοκρατία.

Είναι όμως, και κάτι ακόμη: Οταν θα απομακρυνθούν τα ικριώματα, έχουν εξασφαλιστεί η προστασία και η φύλαξή του ιστορικού αρχοντικού; Ακριβώς απέναντι, ο πεζόδρομος της Τοσίτσα καίγεται από τις μολότοφ τα περισσότερα Σαββατοκύριακα. Σίγουρα, πάντως, ξεχάστηκε το σχέδιο για τη μετατροπή του «Ακροπόλ» «σε πυρήνα παιδείας και πολιτισμού» – επί της ουσίας δεν υποστηρίχθηκε ποτέ. Η αρμόδια επιτροπή (με τη συμμετοχή του υπουργείου Πολιτισμού, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Δήμου Αθηναίων και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου) ξεκίνησε τον σχεδιασμό, όμως όλα σταμάτησαν περίπου το καλοκαίρι του 2016 με σκηνικό βανδαλισμούς, σπασμένα αγάλματα και πεζοδρόμια.

Στους πέντε ορόφους του εμβληματικού κτιρίου, μετά τις εργασίες της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ, τα σχέδια προέβλεπαν δράσεις σύγχρονου πολιτισμού, ψηφιακή βιβλιοθήκη, εκπαιδευτικά προγράμματα, διαγωνισμούς, εκθέσεις στο υπόγειο πωλητήριο του ΤΑΠ, διαλέξεις και προβολές στο εντυπωσιακό «Αθηναϊκό Σαλόνι», εστιατόριο στον 6ο όροφο και στο δώμα του 7ου ορόφου. Ομως, οι υπεύθυνοι του ΥΠΠΟΑ έχουν προετοιμαστεί για την ημέρα που θα ανάψουν πάλι τα φώτα μέσα στο «Ακροπόλ»;

Οι ξέχειλοι κάδοι σκουπιδιών απέναντι, στον βανδαλισμένο πεζόδρομο, αλλά και προς την πλευρά του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, δεν δείχνουν καλά αντανακλαστικά εκ μέρους της πολιτείας, ακόμα και για σημαντικότερα κτίρια από το «Ακροπόλ». Αραγε, πόσο έτοιμοι είμαστε για τη λειτουργία του «Ακροπόλ Παλάς», ένα στοίχημα για την πολύπαθη γειτονιά της Πατησίων;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή