«Οι φθορές που πληγώνουν»: Σημαντική δράση από την Alpha Bank

«Οι φθορές που πληγώνουν»: Σημαντική δράση από την Alpha Bank

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέτρα και μάρμαρο λαξευμένα. Χαλκός και μπρούτζος «πλασμένα». Ο γλύπτης και η προσωπική μυστηριακή εμπειρία που βιώνει όταν δίνει υπόσταση στο καλλιτεχνικό δημιούργημά του μέσα από ένα στέρεο υλικό. Μνημεία – τοπόσημα, σημεία αναφοράς στους αιώνες και την ανθρώπινη ιστορία. Κτήρια, αριστουργηματικά δείγματα του σύγχρονου πολιτισμού. Ο αρχιτέκτονας και ο μηχανικός που εμφυσούν τη ζωή και τη δημιουργία από το χαρτί στην κατασκευή. Η γλυπτική και η αρχιτεκτονική τέχνη, ήδη από την αρχαία Ελλάδα συνδέθηκε με την έμπνευση και το μεγαλείο τόσο του καλλιτέχνη, όσο και με τις απεριόριστες δυνατότητες του ανθρώπινου μυαλού, που δημιουργεί, μικρά και μεγάλα «θαύματα».

Η πατίνα του χρόνου αφήνει τα σημάδια της πάνω στα γλυπτά και τα μνημεία, αποτίνοντας παράλληλα φόρο τιμής στην σημαντικότητά τους. Εκείνος, όμως, που πραγματικά μπορεί να «πληγώσει» ανεπανόρθωτα μια καλλιτεχνική δημιουργία, ειδικά όταν εκτίθεται σε εξωτερικούς χώρους, είναι ο άνθρωπος, με φθορές και παρεμβάσεις, καθιστώντας την διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς καθήκον.

Το ρόλο του «θεματοφύλακα» για τα ελληνικά μνημεία που βρίσκονται μέσα στους αστικούς ιστούς έχει αναλάβει από το 2013 η Alpha Bank, με το πρόγραμμα «Οι φθορές που πληγώνουν», στο πλαίσιο των δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της. Το Πρόγραμμα έχει σαν στόχο να προστατεύσει και να αποκαταστήσει ιστορικά μνημεία και έργα τέχνης, τα οποία έχουν υποστεί σημαντικές φθορές. Από το 2013 μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί 28 αποκαταστάσεις γλυπτών και μνημείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με τη συνδρομή, μεταξύ άλλων, των Δήμων Αθηναίων και Θεσσαλονίκης και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Εφέτος τις φροντίδες του προγράμματος «Οι φθορές που πληγώνουν» θα λάβει ο Λευκός Πύργος της Θεσσαλονίκης, ένα μνημείο σημείο – αναφοράς της πόλης και της ιστορίας της. Η Alpha Bank αναλαμβάνει τον εξωραϊσμό του περιβάλλοντος χώρου του, προκειμένου να αποδώσει στον Λευκό Πύργο και στους κατοίκους της πόλης την αισθητική αναβάθμιση που δικαιούνται.

Έργα αποκατάστασης

Το πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Alpha Bank «Οι φθορές που πληγώνουν» ενεργοποιήθηκε το 2013, με στόχο την αποκατάσταση και τη συντήρηση γλυπτών που βρίσκονται σε εμβληματικούς χώρους του ιστορικού κέντρου των Αθηνών. Μετά από την ολοκλήρωση της πλήρους αποκατάστασης έξι γλυπτών στην Πλατεία Συντάγματος και τριών ανδριάντων στον περίβολο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου κατά τον πρώτο χρόνο υλοποίησης της δράσης, το 2014 αποκαταστάθηκαν ακόμη επτά γλυπτά, δύο μνημεία και δύο σιντριβάνια στα προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Επίσης, συντηρήθηκε η προτομή του Jean Moreas, έργο του Γάλλου γλύπτη Antoine Bourdelle, που βρίσκεται στον Εθνικό Κήπο και ακριβές αντίγραφό της τοποθετήθηκε στη θέση του πρωτοτύπου, το οποίο μεταφέρθηκε, τον Δεκέμβριο 2014, στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων. Το 2015 η δράση συνεχίστηκε με την αποκατάσταση τεσσάρων ακόμα γλυπτών, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων. Συγκεκριμένα, τη φροντίδα των ειδικών έλαβαν η προτομή του Εμμανουήλ Ξάνθου στην Πλατεία Κολωνακίου, η Κόρη σε έκσταση του Μιχάλη Τόμπρου στη Φωκίωνος Νέγρη, το Κοριτσάκι του Αντωνίου Σώχου και η προτομή της Βασιλίσσης Όλγας στο πάρκο του Ευαγγελισμού.

Το 2016 το πρόγραμμα επεκτάθηκε και στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό τον εξωραϊσμό μνημείων και του περιβάλλοντος χώρου τους. Η πρώτη πρωτοβουλία αφορούσε την προσφορά από την Alpha Bank συστήματος καθαρισμού και αποκατάστασης επιφανειών, μαζί με τα απαραίτητα για τη λειτουργία του υλικά, στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Την ίδια χρονιά έλαβε χώρα και η δράση «Ξαναδίνουμε λάμψη στη Νέα Παραλία», που πραγματοποιήθηκε με τη σύμπραξη της Τράπεζας, του Κολλεγίου Ανατόλια, της ΧΑΝΘ και του Δήμου Θεσσαλονίκης και είχε ως σκοπό την ανανέωση και τη βελτίωση του χώρου της Νέας Παραλίας, η οποία αποτελεί ορόσημο της πόλης. Ο καθαρισμός συγκεκριμένων σημείων στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ημέρας Εθελοντισμού του ομίλου Alpha Bank το 2017, από εθελοντές της Τράπεζας μαζί με μαθητές από το Κολλέγιο Ανατόλια και εθελοντές από τη ΧΑΝΘ.

Το Πρόγραμμα συνέχισε το έργο του την ίδια χρονιά, με την αποκατάσταση και τη συντήρηση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του ιστορικού κτηρίου του Βασιλικού Θεάτρου στη Θεσσαλονίκη, ενώ στην Αθήνα αφορούσε το Ωδείο Αθηνών. Ειδικότερα, έγινε καθαρισμός του κτηρίου και, στο πλαίσιο της Ημέρας Εθελοντισμού Ομίλου Alpha Bank, πραγματοποιήθηκαν εργασίες εξωραϊσμού του περιβάλλοντος χώρου, με σκοπό την αποκατάσταση των φθορών και την ανάδειξη του Ωδείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή