Βόλτα στους… τέσσερις τοίχους

Βόλτα στους… τέσσερις τοίχους

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βόλτα στα «σωθικά» της Αθήνας. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο εναλλακτικός τίτλος της αρχιτεκτονικής διοργάνωσης Open House Athens, που διοργανώνεται φέτος για πέμπτη χρονιά στην ελληνική πρωτεύουσα. Είναι μία εκδρομή στα εσωτερικά των κτιρίων που στιγματίζουν την Αθήνα, που σε κάνουν να σταματάς μπροστά τους σε κάθε βόλτα στην ιδιόρρυθμη μητρόπολη του Νότου. Φέτος, το Open House Athens περιλαμβάνει 95 κτίρια σε διάφορες περιοχές του Λεκανοπεδίου και καλεί, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, τους Αθηναίους και τους επισκέπτες της πόλης σε μία χαρτογράφηση του εσωτερικού κόσμου των αθηναϊκών αρχιτεκτονικών κατασκευών, οι οποίες διαθέτουν το προνόμιο να εντάσσονται στον κατάλογο της υψηλής αρχιτεκτονικής που, από καιρού εις καιρόν, ευτύχησε αυτή η πόλη να απολαύσει.

Tο κοινό θα ξεναγηθεί από τους 500 εθελοντές του Open House Athens, έχοντας την ευκαιρία να αντιληφθεί –όσο βαθύτερα τόσο καλύτερα– τη σημασία του υψηλού, καινοτόμου (για την εποχή του ή και για επόμενες) και λειτουργικού σχεδιασμού. Ο φιλοπερίεργος για την αθηναϊκή αρχιτεκτονική θα μπορέσει να περπατήσει εντός διαμερισμάτων και μονοκατοικιών, γραφείων και εργαστηρίων, εργοστασίων και καταστημάτων, μουσείων και βιβλιοθηκών, ξενοδοχείων, σχολείων. Από το Αρχοντικό των Μπενιζέλων, το Ιδρυμα Τσαρούχη, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και τη Βιβλιοθήκη Αικατερίνης Λασκαρίδη έως τη Βίλα Αμαλία, την οικία Λέλας Καραγιάννη, την οικία της οδού Θεοτοκοπούλου, το Electra Metropolis Hotel και το Hotel Coco-Mat Nafsika, το κοινό θα έρθει αντιμέτωπο με τη δημόσια αρχιτεκτονική και το πώς εκείνη μπορεί να επηρεάσει, ως παράδειγμα, τη σημασία που –οφείλουμε να– δίνουμε στον σχεδιασμό ως «ελιξήριο» ζωής των πόλεών μας.

Εκείνα, όμως, που τραβούν περισσότερο την προσοχή –και προκαλούν περισσότερη συγκίνηση– είναι τα διαμερίσματα, οι μονοκατοικίες και τα λοφτ στα Ιλίσια, στα Πετράλωνα, στην Ομόνοια, στον Κεραμεικό, στην Πλάκα, αλλά και στη Λ. Αλεξάνδρας με τα προσφυγικά της. Τα σπίτια, ως κελύφη της πιο προσωπικής περιουσίας μας, ανοίγουν τις πόρτες και τις ιστορίες τους στους επισκέπτες, στους «ξένους».

Ταυτόχρονα, το Open House Athens έχει και πλήθος παράλληλων δράσεων, όπως το Open Embassy, που ολοκληρώνεται σήμερα, το Made in Athens, που περιλαμβάνει χώρους δημιουργικής εργασίας, το Open School, μόνο για σήμερα, το Open Junior για παιδιά (σε συνεργασία με τη Σχολή Βακαλό), το Open Bike, που ενθαρρύνει την… αρχιτεκτονική ποδηλατάδα στην πόλη, διαγωνισμούς αλλά και… κυνήγι θησαυρού (σε συνεργασία με την ΙΚΕΑ).

Αυτό το Σαββατοκύριακο ανήκει δικαιωματικά στην Αθήνα. Είναι από εκείνες τις σπάνιες στιγμές που μπορούμε να επαναδιατυπώσουμε τη σχέση μας με την πόλη, την αρχιτεκτονική της, τα κρυμμένα σε τέσσερις τοίχους μυστικά της – να μάθουμε τον τρόπο να την αγαπάμε γι’ αυτό που κάποτε προσπάθησε και ίσως ακόμα μπορεί να γίνει, γι’ αυτό που, τελικά, είναι.

​​Αναλυτικά τα επισκέψιμα κτίρια και οι παράλληλες δράσεις στο www.openhouseathens.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή