Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας απόφασης…

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας απόφασης…

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την προσέλκυση κινηματογραφικών παραγωγών ήταν σημαντικά, αλλά για να αποδώσουν πρέπει να αντιμετωπιστεί και από τον αρχαιολογικό κόσμο το ζήτημα πιο ανοικτά. Να αποτινάξει το ΚΑΣ τη ρετσινιά του δύσκαμπτου οργάνου με αναχρονιστικές απόψεις.

Η αναγκαία αυτή ισορροπία δεν θα ήταν τόσο δύσκολη σε ένα κράτος όπου η θεσμική ζωή είναι πιο σεβαστή. Εδώ όμως, ο φαύλος κύκλος της δυσπιστίας αναπαράγεται καθημερινά: το ΚΑΣ αρνήθηκε την άδεια του τηλεοπτικού γυρίσματος του Παρκ Τσαν Γουκ στον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου, χωρίς έστω να εξαντλήσει όλες τις εναλλακτικές δυνατότητες. Ακόμα και αν είχε κάποια σεβαστά επιχειρήματα, έχει τόσο βαρύ ιστορικό αρνητισμού, που κανείς δεν κάθισε να τα συζητήσει.

Σίγουρα, δεν το έκανε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος, ο οποίος, σε μακροσκελή του δήλωση, ορθώς έκανε λόγο για πρόβλημα νοοτροπίας των μελών του ΚΑΣ. Ομως, έφτασε στο άλλο άκρο, ζητώντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, να παραιτηθεί σύσσωμο το συμβούλιο σε περίπτωση που ένα μέλος του εξέφρασε επιφυλάξεις για το σενάριο της σειράς. Ωστόσο, δεν έχει κάποια σημασία και αυτό; Πού πήγε, άραγε, η αριστερή ευαισθησία του κ. Κρέτσου απέναντι στην ανάπτυξη με κριτήρια;

Το Σαββατοκύριακο, η κυβερνητική απαξίωση προς ένα σώμα σημαντικών αρχαιολόγων πήρε και τη βούλα του πρωθυπουργού: «Καμιά φορά βεβαίως το ΚΑΣ θα πρέπει να επιτρέπει να γίνονται και γυρίσματα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο 12ο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο της Ανατολικής Αττικής. «Μερικές φορές είναι να απορεί κανείς για τον τρόπο με τον οποίο σκέπτονται ορισμένοι», πρόσθεσε.

Ολα μπορούν και πρέπει να συζητηθούν. Αλλά η απαξίωση δεν ταιριάζει σε έναν πρωθυπουργό, όταν αναφέρεται σε ένα κορυφαίο επιστημονικό όργανο, υπεύθυνο για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Οχι, βέβαια, ότι αυτό το ύφος εκπλήσσει από τον κ. Τσίπρα, όταν αναφέρεται σε θεσμούς.

Ηταν να απορείς με τη Λυδία Κονιόρδου στην πρώτη σειρά του συνεδρίου, που, αφού δίστασε λίγο, χειροκρότησε μουδιασμένα. Μα πιο πολύ είναι να λυπάσαι για το παράδειγμα εξωθεσμικής συμπεριφοράς που δίνεται στην κοινωνία. Το χρονικό της προαναγγελθείσας (τελικής) απόφασης ολοκληρώνεται σήμερα: το ΚΑΣ συζητεί και πάλι το θέμα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή