Ο δημόσιος χώρος σαν την πίσω αυλή μας

Ο δημόσιος χώρος σαν την πίσω αυλή μας

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν έχω δει ποτέ μου πιο βρώμικο νησί από την Κέρκυρα. Πέρασα τρεις ημέρες στο νησί την περασμένη εβδομάδα και ειλικρινά αυτή είναι η αίσθηση που αποκόμισα. Δεν χρειάζεται καν να αφήσεις την πόλη, αρκεί να ξεμακρύνεις 1-2 τετράγωνα από το κέντρο. Σκουπίδια παντού, κάδοι κυριολεκτικά χαμένοι σε δυσώδεις λόφους από σακούλες, κλαδέματα, παρατημένα στρώματα και πλαστικές καρέκλες. Κάθε 200-300 μέτρα, ένας μικρός λόφος με θέα το Αχίλλειο, τις παραλίες, το Ποντικονήσι.

Θα μου πείτε, υπάρχει το πρόβλημα με τον ΧΥΤΑ του νησιού, δεν έχουν πού να τα πάνε. Σίγουρα υπήρξε σειρά λαθών, αλλά δεν μπορώ να δεχθώ ότι το πρόβλημα είναι αποκλειστικά ο σημερινός δήμαρχος ή ο προηγούμενος (παρότι η Αυτοδιοίκηση είναι ο καθρέφτης κάθε κοινωνίας), ούτε ότι θα λυθεί αν ανοίξει ένας ΧΥΤΑ. Μετά λύπης μου καταλήγω ότι το κύριο πρόβλημα είναι η αδιαφορία των Κερκυραίων για την εικόνα του νησιού τους (ας μη συζητήσουμε θέματα δημόσιας υγείας ή περιβάλλοντος). Πώς αλλιώς να εξηγήσεις ότι τη στιγμή που το νησί είναι γεμάτο τουρίστες, οι περισσότεροι συνεχίζουν να κατεβάζουν σκουπίδια, ακόμα και έπιπλα, γνωρίζοντας ότι δεν θα συλλεγούν; Πώς αλλιώς να εξηγήσεις ότι οι επιχειρηματίες μεταχειρίζονται κάθε κομματάκι δημόσιου χώρου σαν την πίσω αυλή τους; Οτι ορισμένες από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού είναι τόσο βρώμικες, που δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης; Στον Ισσο, που τα σκουπίδια ήταν όμορφα τακτοποιημένα σε λοφάκια στην άμμο, μάζεψα έναν ολόκληρο προφυλακτήρα αυτοκινήτου.

Προτού βιαστείτε να με κατηγορήσετε (εμένα ή οποιονδήποτε άλλο επισκέπτη αυτών των ημερών στην Κέρκυρα) ότι δυσφημίζω το νησί, κοιτάξτε πρώτα στον καθρέφτη και αποφασίστε τι θα κάνετε. Μη χάνετε άλλο χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή