ΠΟΛΗ

Στον Επικούριο Απόλλωνα για ολονυχτία

14s13darknes

«Είχε πεθάνει πριν από λίγους μήνες. Τον είδα στον ύπνο μου. Ηταν κοντά σε νερό, στην όχθη μιας λίμνης, δεν ξέρω. Εγώ ήμουν ψηλά, σαν σε βουνό, πλάι σε ένα γκρεμό που έβλεπε στην όχθη αυτή. Σαν σε ταινία του Ταρκόφσκι ήταν». Η φωνή της Αποστολίας Παπαδαμάκη είναι σχεδόν υπνωτιστική. Η χαλαρωτική μουσική του Τρύφωνα Κουτσουρέλη που συνόδευε την ανάγνωση ενός ονείρου, οι μάσκες ύπνου που φορέσαμε, ενίσχυαν τη χαλαρωτική κατάσταση στην οποία μας υπέβαλε η χορογράφος.

Προσθέστε σε αυτή την εικόνα αρκετή φύση, υψόμετρο 1.130 και τον εντυπωσιακό ναό του Επικούριου Απόλλωνα και έχετε το σκηνικό της ολονύχτιας βιωματικής περφόρμανς «From Darkness to Light» που ετοιμάζει η κ. Παπαδαμάκη σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά ελληνικά μνημεία.

Η μία και μοναδική παράσταση διοργανώνεται τη νύχτα που ανατέλλει η πανσέληνος του Ιουλίου και απευθύνεται σε δύο κατηγορίες κοινού: τους επισκέπτες και τους διανυκτερεύοντες θεατές, οι οποίοι θα παραμείνουν στον χώρο του ναού με τους υπνόσακους για να ακούσουν τη διακεκριμένη χορογράφο να αφηγείται όνειρα (όλοι πρέπει να προσκομίσουν γραπτώς ένα όνειρό τους) μέχρι τα ξημέρωματα ή να κοιμηθούν ακούγοντας το 12ωρο μουσικό έργο του κ. Κουτσουρέλη που γράφτηκε ειδικά για την εκδήλωση. Οσοι μείνουν το βράδυ θα παρακολουθήσουν ένα σεμινάριο στην αρχή της εκδήλωσης προκειμένου να συμμετάσχουν, εάν θέλουν, στα δρώμενα με τους επαγγελματίες χορευτές. «Ο στόχος της παράστασης είναι να επιτύχει μια μεγάλη συγκίνηση και σύνδεση με τον τόπο, το μνημείο, το συλλογικό, το να μοιραστούμε μια εμπειρία με άλλους», μας λέει η κ. Παπαδαμάκη. «Είναι σημαντικό να αναδειχθούν χώροι που δεν είναι άμεσης προτεραιότητας», σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου για την ανάγκη σύζευξης πολιτισμού και τουρισμού σε ένα μνημείο με πολλά προβλήματα, όπως έχει επισημάνει η «Κ» (19/3/2018).

Ο πειραματισμός της με τα όνειρα και τον ύπνο, εμπνευσμένη από τις «εγκοιμήσεις» των αρχαίων Ελλήνων, δεν είναι καινούργιος. Στον κύκλο «The Sleep & Dream Performance Series» στο Μουσείο Βορρέ, στη Στέγη και στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, η κ. Παπαδαμάκη διερεύνησε έναν άλλο τρόπο επικοινωνίας με την τέχνη και το κοινό και τώρα προχωράει για πρώτη φορά σε μια μεγάλη υπαίθρια παραγωγή και σε μια τοποθεσία με ιδιαίτερη σημασία.

​​«From Darkness to Light», 28 Ιουλίου, 8 μ.μ., είσοδος ελεύθερη, δηλώσεις συμμετοχής στη διανυκτέρευση [email protected]