Η ομίχλη που απλώνεται στη Θεσσαλονίκη

Η ομίχλη που απλώνεται στη Θεσσαλονίκη

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μνημείο του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη είναι σαν την Καμάρα αλλά με την ανάποδη χρήση. Τελευταία δίνονται και εκεί ραντεβού για να εκτοξευθούν όχι φιλιά αλλά κουβάδες με κόκκινη μπογιά.

Η πρώτη φορά ήταν τον Δεκέμβριο του 2017. Η δεύτερη τον Ιανουάριο και η τρίτη πριν από δύο μέρες, και αυτό μόνο στη φετινή σεζόν. Θα έλεγε κανείς ότι το μνημείο μπαίνει στον χάρτη με τα «τοπόσημα διαμαρτυρίας» της Θεσσαλονίκης. Το αμερικανικό προξενείο επί της Τσιμισκή και οι συν αυτώ βιτρίνες σπάνε σε κάθε ΔΕΘ, το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, ακόμη και ο Λευκός Πύργος έχουν υπάρξει στασίδια της αυθεντικής λαϊκής οργής με γλυκό φρέντο εσπρέσο.

Δεν είναι, όμως, μόνο τα μνημεία που φταίνε γενικά. Ευθύνες αποδόθηκαν και στον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη που ο κόσμος προχωράει και δεν μένει στάσιμος, φταίνε και οι ομοφυλόφιλοι για διάφορα δεινά που κανείς δεν ξέρει πώς να τα περιγράψει αλλά δύο από αυτούς κατέληξαν στον Θερμαϊκό πριν από μερικές μέρες στο γκέι πράιντ. Φταίνε και οι μετανάστες γενικά και τον περασμένο Μάιο το βίντεο του ξυλοδαρμού ενός αλλοδαπού της «ερωτικής πόλης» έκανε τον γύρο του Διαδικτύου. Πριν από δύο χρόνια το γλυπτό «Φεγγαράκι στην ακτή» βρέθηκε στη θάλασσα γιατί «θύμιζε» την τουρκική ημισέληνο σε κάποιους…. Ελλάνιους.

Τα περιστατικά μπορεί να θεωρηθούν μεμονωμένα, αλλά είναι ενδείξεις ότι μια βαριά ομίχλη απλώνεται πάνω από τη Θεσσαλονίκη που προμηνύει περιπέτειες.

Ο ιστορικός Μαρκ Μαζάουερ, που έχει γράψει για τα φαντάσματα της Θεσσαλονίκης, μας έλεγε πριν από λίγες μέρες ότι δεν είναι κακό να συνδέεσαι με το παρελθόν, το ζήτημα είναι πώς το χρησιμοποιείς. Και στη χρήση υπήρχε πάντα ένα πρόβλημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή