Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο μας ανοίγει το «σπίτι» του

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο μας ανοίγει το «σπίτι» του

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για εμάς τους Αθηναίους, η είσοδος προς ένα από τα ομορφότερα κτίρια της πρωτεύουσας είναι συνυφασμένη αποκλειστικά με πορείες, διαμαρτυρίες και κατασκηνώσεις διαφωνούντων. Μιλώ για τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα οποία αποτελούν την πρόσβαση προς ένα μέρος της Αθηναϊκής Τριλογίας. Συχνά, έχω δει ακόμα και τουρίστες να περιφέρονται με κάποιο είδος απορίας, αλλά κανείς να μην τολμά να πλησιάσει πολύ. Μια καινούργια, αξιόλογη πρωτοβουλία έρχεται να αλλάξει την εικόνα που έχουν οι πολίτες αλλά και οι ξένοι επισκέπτες για το ίδρυμα.

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ανοίγει το «σπίτι» του και μας προσκαλεί να πάρουμε μέρος στις ξεναγήσεις που προσφέρονται αυτήν την περίοδο μέχρι και τον Οκτώβριο. Πρόκειται για ένα εγχείρημα στη σωστή κατεύθυνση, που μας ωθεί να γνωρίσουμε από κοντά την ιστορία αλλά και την ομορφιά ενός εμβληματικού οικοδομήματος στην καρδιά της πόλης. Οι ξεναγήσεις περιλαμβάνουν τη γνωριμία με την Αθηναϊκή Τριλογία και την επίσκεψη στο κτίριο των Προπυλαίων. Η διάρκειά τους είναι περίπου 60΄ και θα γίνουν από τους ιστορικούς της Τέχνης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ Μιχάλη Γιοχάλα και Παύλο Γκουγιάννο, υπό την επιστημονική εποπτεία του αναπληρωτή καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ Δημήτρη Παυλόπουλου.

«Μέχρι στιγμής έχουμε δει ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ανταπόκριση, σε τέτοιο βαθμό που αποφασίσαμε να επεκτείνουμε τη δράση και το φθινόπωρο», μας λέει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, ο οποίος με τον αφοσιωμένο του αγώνα έχει αναβαθμίσει το ίδρυμα. «Εχουμε ήδη βγάλει δύο αναλόγια έξω από την πύλη με περισσότερες πληροφορίες στα ελληνικά και στα αγγλικά, ενώ προσφέρονται ξεναγήσεις και στις δύο γλώσσες ώστε όλοι να αισθάνονται καλοδεχούμενοι», συνεχίζει ο πρύτανης ο οποίος ποτέ δεν ξεχνά να αναφέρει τις προσπάθειες που κάνουν οι καθηγητές και το προσωπικό του ιδρύματος. «Ο,τι κάνουμε στο πανεπιστήμιο είναι μια ομαδική προσπάθεια. Θέλουμε την εξωστρέφεια, θέλουμε κοντά μας τους Αθηναίους σε αυτό το άνοιγμα και με πολλή χαρά διαπιστώνω ότι και εκείνοι θέλουν να σταθούν στο πλευρό αυτού του ιστορικού θεσμού».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι ξεναγήσεις στην ελληνική γλώσσα γίνονται κάθε Τετάρτη και οι επόμενες προγραμματισμένες είναι για τις 25 Ιουλίου και την 1η Αυγούστου, στις 5 μ.μ. Στην αγγλική γλώσσα πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη με επόμενο ραντεβού σήμερα το απόγευμα, στις 26/7 και 2/8, στις 5 μ.μ. Για τις ξεναγήσεις υπάρχει συμβολικό τίμημα δύο ευρώ για ενηλίκους και ένα ευρώ για ανηλίκους και ειδικές κατηγορίες (περιλαμβάνεται ειδικό ενημερωτικό υλικό). Κράτηση θέσεων πραγματοποιείται στην ειδική σελίδα του ΕΚΠΑ: http://visit.uoa.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή