KΠΙΣΝ, μια «αδιαίρετη τριάδα»

KΠΙΣΝ, μια «αδιαίρετη τριάδα»

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενάμισης χρόνος έχει περάσει από την ανάληψη των καθηκόντων του διοικητικού συμβουλίου της ανώνυμης εταιρείας Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ Α.Ε.) και το γεγονός έδωσε την αφορμή για την πρώτη απολογιστική συνέντευξη Τύπου. Η συνάντηση έγινε στον τέταρτο όροφο, στα αναγνωστήρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδος (ΕΒΕ), στον χώρο των Σπάνιων Βιβλίων. Ολόκληρος ο Πύργος των Βιβλίων, όπως ονομάζεται το συγκεκριμένο τμήμα της ΕΒΕ, είναι τόσο επιβλητικός που αυτή η διοργάνωση, «μια γιορτή» όπως την ονόμασε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Ανδρέας Δρακόπουλος από τη ζωντανή σύνδεση μέσω Νέας Υόρκης, βρήκε εδώ κατάλληλο χώρο. Με τον θαυμασμό του για νέα ΕΒΕ και κυρίως για τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στο κοινό ξεκίνησε τον χαιρετισμό του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας κυρίως ως πανεπιστημιακός, όπως τόνισε, που εκτιμά την ανοιχτή γνώση.

Το πέρασμά του από το βήμα ήταν σύντομο, αλλά δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τη θαυμάσια συνεργασία μεταξύ του ΙΣΝ, του ΚΠΙΣΝ και του υπουργείου Οικονομικών. «Δεν έχω κανένα παράπονο», είπε, «και αυτό αποδεικνύει ότι διαψεύστηκαν κάποια δυσοίωνα σχόλια από την εποχή της παράδοσης του ΚΠΙΣΝ από το ΙΣΝ στην πολιτεία, τον Φεβρουάριο του 2017, για τη συμμετοχή του Δημοσίου σε αυτό το εγχείρημα». Βασικός άξονας της εκδήλωσης και κύριο σημείο στο οποίο συνέκλιναν όλες οι τοποθετήσεις των ομιλητών ήταν ότι το όραμα του ΙΣΝ για ένα δημόσιο κέντρο πολιτισμού, όπου ο κάθε πολίτης έχει πρόσβαση και συμμετοχή στο πλήθος των δραστηριοτήτων, υλοποιήθηκε. Απολύτως ικανοποιημένοι από την οικονομική διαχείριση και την επισκεψιμότητα, η οποία ξεπέρασε κατά πολύ τις προβλέψεις –το 2017 το Κέντρο δέχτηκε 3 εκατομμύρια επισκέπτες, διοργάνωσε 3.500 δωρεάν εκδηλώσεις και υπερέβη κατά 2,3 εκατ. ευρώ τον προϋπολογισμό του επιχειρησιακού σχεδίου–, μίλησαν για την εξωστρέφεια του χώρου και την επιτυχημένη σύνδεσή του με την πόλη, τους κατοίκους και τις ανάγκες τους. Ανθρωποκεντρικό ήταν και το σύντομο βίντεο που προβλήθηκε στην αρχή της συνέντευξης Τύπου, στο οποίο χιλιάδες πρόσωπα κινούνταν και διασκέδαζαν εντός και εκτός αυτού του μοναδικού αρχιτεκτονικά κτιρίου, το οποίο, όπως είπε ο Νίκος Μανωλόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του ΚΠΙΣΝ, «αποτελεί πλέον ένα ισχυρό τοπόσημο της Αθήνας, γνωστό και στο εξωτερικό. Κεντρικός στόχος μας», σχολίασε, «είναι η προσφορά προς το κοινό και το κοινωνικό σύνολο».

Ενα δεύτερο αλλά εξίσου σημαντικό πεδίο επιτυχίας, όπως τονίστηκε από τους ομιλητές, ήταν η εξαιρετική συνεργασία των τριών φορέων (ΕΛΣ, ΕΒΕ, ΚΠΙΣΝ) που δρουν και συν-λειτουργούν εδώ. Τόσο ο Γιώργος Κουμεντάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ όσο και ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας, σημείωσαν ότι πρόκειται για μια «αδιαίρετη τριάδα», η συνύπαρξη της οποίας, όπως ανέφερε ο δεύτερος, παρουσιάζει εγγενείς δυσκολίες, καθώς κάθε φορέας εποπτεύεται από διαφορετικό υπουργείο, αλλά κατέληξε ότι «αυτό το καινοφανές εγχείρημα τιμονεύεται καλά». Στους άμεσους στόχους της ΕΛΣ είναι ένα ευρύτερο άνοιγμα προς το εξωτερικό, έτσι ώστε σε συνδυασμό με τον έγκαιρο προγραμματισμό να «εξασφαλίσει τη θέση της ΕΛΣ στα μεγάλα λυρικά θέατρα της Ευρώπης». Για την ΕΒΕ το άμεσο σχέδιο είναι η πλήρης λειτουργία της. Ο Σταύρος Ζουμπουλάκης στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη για επιπλέον προσωπικό που θα ανοίξει όλα τα αναγνωστήρια της ΕΒΕ στο κοινό της με πλήρες ωράριο λειτουργίας.

Κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος επισφράγισε ουσιαστικά το κλίμα της εξαιρετικής συνεργασίας όλων με μια θερμή ευχαριστία για τη δυνατότητα που του δίνεται να συμμετέχει σε αυτή την εκδήλωση, τονίζοντας ότι «νιώθει την περηφάνια του γονιού για τα επιτυχημένα του παιδιά» όταν μιλάει για το ΚΠΙΣΝ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή