Τέλος σε πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης

Τέλος σε πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απαγόρευση επτά κατηγοριών πλαστικών μιας χρήσης επικύρωσε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επιπλέον, οι καπνοβιομηχανίες και ο κλάδος της αλιείας θα πρέπει να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στη συλλογή και τη διαχείριση αποτσίγαρων και διχτυών αντίστοιχα, ενώ ο κλάδος των πλαστικών θα πρέπει να αυξήσει το ποσοστό χρήσης ανακυκλωμένης πρώτης ύλης στα μπουκάλια νερού μιας χρήσης.

Η ιστορική απόφαση –αν και λιγότερο φιλόδοξη σε σχέση με τις προσδοκίες, λόγω του ισχυρού lobbying της βιομηχανίας πλαστικού– ελήφθη χθες με μεγάλη πλειοψηφία: 560 ευρωβουλευτές τάχθηκαν υπέρ, 35 κατά, 28 απείχαν. Σύμφωνα με την απόφαση, έως το 2021 θα πρέπει να απαγορευτούν σταδιακά στην Ευρωπαϊκή Eνωση τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα μιας χρήσης (πιρούνια, μαχαίρια, κουτάλια και ξυλάκια φαγητού), τα πλαστικά πιάτα μιας χρήσης, τα πλαστικά καλαμάκια, οι μπατονέτες με πλαστικά μέρη, οι πλαστικές βάσεις μπαλονιών, τα οξοδιασπώμενα πλαστικά και οι συσκευασίες φαγητού και ποτού από διογκωμένο πολυστυρένιο (φελιζόλ).

Oσον αφορά τα πλαστικά μπουκάλια νερού, τα κράτη θα πρέπει να πετύχουν στόχο συλλογής του 90% έως το 2029 – ένας τομέας στον οποίο η χώρα μας, ως σημαντικός τουριστικός προορισμός, θα μπορούσε ίσως να πρωτοπορήσει. Από την πλευρά τους, οι κατασκευαστές πλαστικών μπουκαλιών για νερό θα πρέπει να χρησιμοποιούν τουλάχιστον 25% ανακυκλωμένη πρώτη ύλη έως το 2025 και 30% έως το 2030, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο στην επανένταξη του υλικού στην παραγωγική διαδικασία.

Ενδιαφέρον είναι επίσης το ότι εισάγεται καθεστώς αυξημένης ευθύνης για τις καπνοβιομηχανίες, που σημαίνει ότι θα πρέπει να αναλάβουν το κόστος συλλογής και διαχείρισης των αποτσίγαρων. Το ίδιο ισχύει και για τον κλάδο της αλιείας, για τα απολεσθέντα στη θάλασσα εργαλεία ψαρέματος.

Η νομοθεσία επιβάλλει την υποχρεωτική επισήμανση των αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ρίψης τσιγάρων με πλαστικό φίλτρο στους δρόμους, καθώς και άλλων αντικειμένων, όπως είναι τα πλαστικά ποτήρια, τα υγρά μαντιλάκια και τα προϊόντα γυναικείας υγιεινής.

Για ποιον λόγο επελέγησαν τα συγκεκριμένα προϊόντα; Σύμφωνα με μελέτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 80% των θαλάσσιων απορριμμάτων είναι πλαστικά και το 70% αυτών είναι τα συγκεκριμένα που αφορά η νέα νομοθεσία. Εκτιμάται ότι με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί το κόστος της περιβαλλοντικής ζημιάς κατά 22 εκατoμμύρια ευρώ έως το 2030.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή