Η φωτογραφία που επιβεβαιώνει τις ανησυχίες για το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία

Η φωτογραφία που επιβεβαιώνει τις ανησυχίες για το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tο ανοιξιάτικο λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία έχει ξεκινήσει, με εκτεταμένα στρώματα πάγουν να έχουν λιώσει αρκετές εβδομάδες νωρίτερα από ότι θα έπρεπε, αναφέρουν ερευνητές.

Η φωτογραφία που τράβηξε ο Στέφεν Ολσεν του Κέντρου για τους Ωκεανούς και τον Πάγο του Δανέζικου Μετεωρολογικού Ινστιτούτου στις 13 Ιουνίου, είναι πλήρως αποκαλυπτική σχετικά με την έκταση του φαινομένου.

Στη φωτογραφία, η οποία είναι από το φιόρντ Inglefield Bredning, απεικονίζονται σκύλοι να σέρνουν ένα έλκυθρο πάνω στο νερό, με τη στάθμη της θάλασσας να αγγίζει τους αστραγάλους τους.

Το λιώσιμο των πάγων έφθασε το μεγαλύτερο σημείο του την περασμένη Πέμπτη, καθώς σε περιοχές που καλύπτουν το 40% της έκτασης της Γροιλανδίας παρατηρήθηκε απώλεια πάγων η οποία ανέρχεται σε 2 γιγατόνους, μόνο σε μία ημέρα.

Είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται τόσο εκτενές λιώσιμο στρωμάτων πάγου τόσο νωρίς μέσα στο έτος, σύμφωνα με στοιχεία δορυφόρων από το 1979 μέχρι σήμερα, αναφέρουν οι New York Times.

Με πληροφορίες από Guardian, New York Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή