ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μια μικρή αρκτική αλεπού έκανε το μεγαλύτερο ταξίδι στον θαλάσσιο πάγο

Μια μικρή αρκτική αλεπού έκανε το μεγαλύτερο ταξίδι στον θαλάσσιο πάγο

Μια αρκτική αλεπού διένυσε περισσότερα από 3.500 χιλιόμετρα από τη Νορβηγία ως τον Καναδά σε διάστημα μόλις 76 ημερών, προκαλώντας έκπληξη στους επιστήμονες του Νορβηγικού Πολικού Ινστιτούτου.

Στο ζώο είχε τοποθετηθεί συσκευή ανίχνευσης τον Ιούλιο του 2017. Αναχώρησε από το Σπιτσμπέργκεν στο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας στις 26 Μαρτίου 2018. Έπειτα από 21 ημέρες και 1.512 χιλιόμετρα κατέληξε στην Γροιλανδία στις 16 Απριλίου. Το ταξίδι της συνεχίστηκε ως το Έλσμερ Άιλαντ του Καναδά, όπου έφτασε την 1η Ιουλίου. 

Κινούμενη πάνω σε θαλάσσιους πάγους και παγόβουνα η αλεπού διένυε κατά μέσο όρο 46,3 χιλιόμετρα την ημέρα, με μία ημέρα μάλιστα να φτάνει τα 155 χιλιόμετρα πάνω σε ένα στρώμα πάγου στη βόρεια Γροιλανδία.

A map showing the arctic fox's route from Spitsbergen in Norway to Ellesmere Island in Canada.
@Norwegian Polar Institute

Σε έκθεσή του με τίτλο «Η μακρά πορεία ενός θηλυκού στον θαλάσσιο πάγο» το ινστιτούτο αναφέρει ότι το ταξίδι της αρκτικής αυτής αλεπούς είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί ποτέ. Ήταν μάλιστα τόσο μεγάλο που στην αρχή οι επιστήμονες είχαν πιστέψει ότι ίσως κάποιος να της είχε αφαιρέσει το κολάρο που της είχαν τοποθετήσει και να το είχε βάλει σε ένα πλοίο.

«Αρχικά δεν πιστεύαμε ότι ήταν αλήθεια», σχολίασε η ερευνήτρια Εύα Φάγκλεϊ που παρακολουθούσε την μικρή αρκτική αλεπού.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η αλεπού κατάφερε να διανύσει μια τόσο μεγάλη απόσταση σε μία και μόνο ημέρα χρησιμοποιώντας τον θαλάσσιο πάγο «ως μεταφορικό μέσο».

A researcher in the Arctic holds an arctic fox wearing a tracking collar.
@Norwegian Polar Institute

«Ο θαλάσσιος πάγος είναι ζωτικής σημασίας ώστε οι αρκτικές αλεπούδες να μπορούν να μετακινούνται μεταξύ των περιοχών, να συναντούν άλλους πληθυσμούς και να βρίσκουν τροφή», τόνισε η Φάγκλεϊ.

Το ταξίδι της αλεπούς προκάλεσε όμως και την ανησυχία στους επιστήμονες για τις επιπτώσεις που θα έχει η κλιματική αλλαγή στους θαλάσσιους πάγους και κατ’ επέκταση στην ικανότητα των ζώων να μετακινούνται.

«Είναι ένα ακόμη παράδειγμα για τη σημασία του θαλάσσιου πάγου στην άγρια ζωή στην Αρκτική», τόνισε ο Όλα Ελβεστούεν υπουργός Περιβάλλοντος της Νορβηγίας.

Οι αρκτικές αλεπούδες είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά ζώα και μπορούν να ζήσουν σε θερμοκρασίες μέχρι και -50 βαθμούς Κελσίου. Διαθέτουν γούνινες πατούσες, μικρά αυτιά και μουσούδα ώστε να μπορούν να αντεπεξέρχονται στις σκληρές συνθήκες της Αρκτικής.

Καθώς τον χειμώνα η τροφή είναι λιγοστή, οι αρκτικές αλεπούδες συχνά ακολουθούν μεγαλύτερα ζώα, όπως πολικές αρκούδες, για να φάνε τα αποφάγια τους. Ζουν τρία με έξι χρόνια και ζυγίζουν έως 7,5 κιλά.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ