Απελευθερώθηκαν οι τελευταίες «φυλακισμένες» όρκες της ρωσικής Άπω Ανατολής (φωτογραφίες)

Απελευθερώθηκαν οι τελευταίες «φυλακισμένες» όρκες της ρωσικής Άπω Ανατολής (φωτογραφίες)

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O δρόμος προς την ελευθερία και συγκεκριμένα για την επιστροφή στο φυσικό τους περιβάλλον, άνοιξε σήμερα για τις τελευταίες «φυλακισμένες» φάλαινες όρκες και μπελούνγκα, που παρέμεναν στο «καταφύγιο θαλάσσιων θηλαστικών» στο Πριμόριε της ρωσικής Άπω Ανατολής, αιχμάλωτες επί έναν χρόνο στο υποτυπώδες καταφύγιο, σε άθλιες συνθήκες. 

Απελευθερώθηκαν οι τελευταίες «φυλακισμένες» όρκες της ρωσικής Άπω Ανατολής (φωτογραφίες)-1

Το ρωσικό Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας ανέφερε σήμερα ότι οι δύο τελευταίες όρκες καθώς και έξι μπελούγκα μεταφέρθηκαν με πλοία και φορτηγά μέχρι τη θάλασσα του Ορχότσκ, στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου αφέθηκαν ελεύθερες. 

Μετά την παγκόσμια κατακραυγή, ακτιβιστικές οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος χαιρέτισαν σήμερα την ανακοίνωση των ρωσικών αρχών ότι απελευθερώθηκαν και οι τελευταίες όρκες , κάνοντας λόγο για «μια τεράστια νίκη».

Ωστόσο, συνολικά 75 φάλαινες μπελούγκα παραμένουν σε ένα καταφύγιο κοντά στην πόλη Ναχόντκα, περίπου 200 χιλιόμετρα από το Βλαδιβοστόκ. Σε εκκρεμότητα είναι ακόμη και το ζήτημα της απαγόρευσης της αιχμαλωσίας φαλαινών με σκοπό την πώλησή τους σε ενυδρεία, ιδίως στην Κίνα.

Φωτογραφίες των μεγάλων θηλαστικών, που κρατούνταν αιχμάλωτα σε μικρά κλουβιά σε έναν κόλπο κοντά στον λιμένα Ναχόντκα, που βρίσκεται στη θάλασσα της Ιαπωνίας, εμφανίστηκαν για πρώτη φορά το 2018, πυροδοτώντας εντονότατες επικρίσεις. Οικολογικές οργανώσεις για την προστασία των ζώων κινητοποιήθηκαν σε όλον τον κόσμο, ζητώντας την απελευθέρωση των φαλαινών. Την έκκλησή τους υπέγραψαν 1,5 εκατομμύριο πολίτες, μεταξύ των οποίων και ο γνωστός Αμερικανός ηθοποιός Λεονάρντο ντι Κάπριο, ενώ η γνωστή Αμερικανίδα ηθοποιός και ακτιβίστρια στον τομέα της προστασίας των ζώων Πάμελα Αντερσον είχε ζητήσει με επιστολή της την παρέμβαση του προέδρου Πούτιν για την απελευθέρωση των φαλαινών.

Απελευθερώθηκαν οι τελευταίες «φυλακισμένες» όρκες της ρωσικής Άπω Ανατολής (φωτογραφίες)-2

Οπως έγινε γνωστό, τα ζώα αιχμαλωτίστηκαν από μια εταιρεία, η οποία σκόπευε να τα πουλήσει στην Κίνα. Ωστόσο, μετά τις διαστάσεις που πήρε το θέμα, παρενέβη το Κρεμλίνο διατάζοντας τις τοπικές αρχές να βρουν έναν τρόπο να τα απελευθερώσουν. Έτσι, από τον Απρίλιο του 2019 ξεκίνησε η σταδιακή απελευθέρωση των φαλαινών. 

Οι ρωσικές αρχές είχαν θέσει ως προτεραιότητά τους να απελευθερώσουν τις όρκες επειδή δεν είναι τόσο ανθεκτικές όσο οι μπελούγκα, ένα αρκτικό είδος που μπορεί να επιβιώσει και σε περιόδους που τα νερά των ωκεανών είναι πιο ψυχρά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή