ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Φωτιές στην Καλιφόρνια, πλημμύρες στο Χιούστον

Φωτιές στην Καλιφόρνια, πλημμύρες στο Χιούστον

Σήμερα απλώ βιώνουμε τις συνέπειες. Την εβδομάδα που πέρασε η ηλεκτροδότηση διακόπηκε σε ένα εκατομμύριο σπιτικά της βόρειας Καλιφόρνιας. Koντά στο Χιούστον του Τέξας κατοικίες ξαναπλημμύρισαν, ύστερα από μία διετία. Ο Νότος βίωσε ισχυρούς φθινοπωρινούς καύσωνες και στο Μαϊάμι αλμυρό νερό ανάβλυσε από τις αποχετεύσεις των δρόμων, επειδή αυξήθηκε η στάθμη των υδάτων στον ωκεανό.

Ολα βέβαια είχαν προβλεφθεί εδώ και δεκαετίες. Ομως, δεν ακούσαμε. Πληρωμένοι λομπίστες μάς έπεισαν να αγνοήσουμε τις προειδοποιήσεις. Οι πολιτικοί ανταμείφθηκαν από τους λομπίστες των ορυκτών καυσίμων και εξαφανίστηκαν.

Σήμερα δηλώνουμε κατάπληξη μπροστά στην κλιματική κρίση, που εκδηλώνεται με όλη της την αγριότητα. Οι επιστήμονες, όμως, τα γνώριζαν όλα αυτά από καιρό και μας είχαν προειδοποιήσει ότι οι ωκεανοί θα εισβάλουν στις ακτές. Γνώριζαν ότι η θερμότερη ατμόσφαιρα θα προκαλούσε καταρρακτώδεις βροχές πλημμυρίζοντας τις πόλεις και τα αγροκτήματά μας. Γνώριζαν ότι η Καλιφόρνια, που κάθε καλοκαίρι και φθινόπωρο αποξηραίνεται, θα γινόταν ακόμα ξηρότερη εξαιτίας του ζεστού κλίματος. Αυτό που δεν είχαν προβλέψει είναι ότι η ξηρή βλάστηση θα μεταβαλλόταν σε εμπρηστική βόμβα. Η Καλιφόρνια έκανε τα περισσότερα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, χωρίς, ωστόσο, να αποτρέψει τις πρόσφατες δασικές πυρκαγιές, που αποτέφρωσαν ανθρώπους.

Εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων τα κακοσυντηρημένα ηλεκτρικά καλώδια, που κρέμονται από τους πυλώνες του ηλεκτρικού δικτύου, συχνά αποτελούν τη σπίθα που βάζει φωτιά στην εμπρηστική βόμβα. Η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφελείας της πολιτείας, η Pacific Gas & Electric, ήδη οδεύει προς χρεοκοπία εξαιτίας των τεράστιων υποχρεώσεών της από τις πυρκαγιές, οι οποίες προσεγγίζουν τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια. Σήμερα η εταιρεία, που σαφώς δεν έλαβε κανένα προληπτικό μέτρο προκειμένου να καταστήσει το δίκτυό της ασφαλές, απλώς διακόπτει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος τις ημέρες με δυνατούς ανέμους ώστε να αποτρέψει τους ακόμα περισσότερους θανάτους και τις καταστροφές.

Είναι, ασφαλώς, πολύ εύκολο να κατηγορούμε τους πολιτικούς και τα στελέχη των επιχειρήσεων ορυκτών καυσίμων για τη δεινή θέση στην οποία βρισκόμαστε. Ωστόσο είχαμε τρεις δεκαετίες για να λάβουμε υπόψη μας τους επιστημονικούς κώδωνες του κινδύνου. Πολλές φορές αναρωτήθηκα πότε επιτέλους θα ξεκινήσει η λαϊκή εξέγερση για την κλιματική αλλαγή.

Σήμερα έχουμε την απάντησή μας. Υπό την καθοδήγηση ενός θαρραλέου 16χρονου κοριτσιού από τη Σουηδία, της Γκρέτα Τούνμπεργκ, εκατομμύρια άνθρωποι κατεβήκαμε στους δρόμους και απαιτούμε. Είμαστε εξοργισμένοι, όπως και θα έπρεπε. Ωστόσο, θα πρέπει να επιρρίψουμε ευθύνες και να θυμώσουμε και με τους εαυτούς μας, επειδή περιμέναμε τόσο πολύ για να αντιδράσουμε. Είναι, άραγε, πολύ αργά;

Ναι, κατά μία έννοια, είναι. Τα συμβάντα σε Καλιφόρνια, Μαϊάμι και Χιούστον υποδεικνύουν ότι σήμερα ήδη βιώνουμε τους κινδύνους του μεταλλαγμένου κλίματος. Και η κατάσταση θα επιδεινώνεται όσο ζούμε. Η στάθμη των ωκεανών θα εξακολουθήσει να αυξάνεται για αιώνες με μεγαλύτερη ταχύτητα από τη σημερινή. Σίγουρα θα απολέσουμε τις παράκτιες πόλεις μας.

Ωστόσο, ο κόσμος οφείλει να κατανοήσει ότι ακόμα η κλιματική κρίση είναι διαχειρίσιμη. Αν, παρ’ ελπίδα, επιτρέψουμε την περαιτέρω αύξηση των εκπομπών αερίων που ευθύνονται για την υπερθέρμανση του πλανήτη, οι σημερινές πυρκαγιές και πλημμύρες θα μοιάζουν σύντομα με παιδικό παιχνίδι. Ο μαζικός λιμός είναι μόνο ένας κίνδυνος της αέναης αύξησης της θερμοκρασίας.

Είναι επιτακτικό να μετατρέψουμε τον φόβο και τον θυμό που αισθανόμαστε σε ψήφο. Oι κλιματικοί τρωγλοδύτες πρέπει να απομακρυνθούν από την εξουσία, αρχής γενομένης από τον Ντόναλντ Τραμπ. Χρειαζόμαστε δρακόντειους νόμους για τη μετάβασή μας στην καθαρή ενέργεια: σαφείς στόχους, απαγορεύσεις, φόρους. Δεν είναι δυνατόν να παρακολουθήσουμε άπραγοι ακόμα μία προεδρική εκλογή κατά την οποία το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ψεύδεται για αυτά τα θέματα, ενώ το Δημοκρατικό απλώς κρύβεται.

Οι νέοι

Εκατομμύρια νέοι άνθρωποι άρχισαν να κατανοούν το διακύβευμα. Στους φόβους τους έδωσε φωνή το νεαρό κορίτσι από τη Σουηδία, με την ηθική της νοημοσύνη και την ικανότητα να αποκαλύπτει την αλήθεια σαν σπαθί. Κοιτάξτε τη φωτογραφία της, ενώ διαδηλώνει έξω από το σουηδικό Κοινοβούλιο με μια χειροποίητη πινακίδα, και δείτε τη γέννηση ενός παγκόσμιου κινήματος. Οι μεγαλύτεροι εξωθήσαμε τους νέους σε αυτή την κατάσταση με την αμέλειά μας. Σήμερα δεν πρέπει να τους εγκαταλείψουμε μόνους σε αυτή τη μάχη. Σίγουρα, μπορούμε να καθίσουμε αναπαυτικά στις πολυθρόνες μας και να συναισθανθούμε την επερχόμενη καταστροφή παρακολουθώντας πυρκαγιές, πλημμύρες, καύσωνες. Εναλλακτικά, μπορούμε και εμείς να γίνουμε εξίσου θαρραλέοι με αυτό το δεκαεξάχρονο κορίτσι και να αποφασίσουμε ότι έφτασε η στιγμή να ορθώσουμε το ανάστημά μας και να πολεμήσουμε.