Νέο ρεκόρ στις τιμές αερίων το 2018

Νέο ρεκόρ στις τιμές αερίων το 2018

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Kάθε προηγούμενο ρεκόρ έσπασαν το 2018 oι συγκεντρώσεις των αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη, σύμφωνα με έρευνα που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός του ΟΗΕ.

Οι κατακόρυφες αυξήσεις των βασικών αερίων, που μετρήθηκαν το 2018, ήταν όλες πάνω από τον μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας, γεγονός που αποδεικνύει πως ό,τι έχει γίνει μέχρι στιγμής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση, δεν αποδίδει. Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός του ΟΗΕ, μάλιστα, επισημαίνει ότι το χάσμα ανάμεσα στους στόχους και στην πραγματικότητα καθίσταται ευκρινέστερο και διαρκώς μεγαλώνει.

Η αύξηση των συγκεντρώσεων των αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου προκαλείται από τις διαρκώς αυξανόμενες παγκόσμιες εκπομπές, πραγματικότητα που είχε χαρακτηριστεί «ζοφερή» το 2018. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, οι εκπομπές αερίων πρέπει να περιοριστούν κατά 50% μέχρι το 2030 προκειμένου να συγκρατηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου. Πάνω από αυτό το όριο, εκατομμύρια άνθρωποι θα βρεθούν αντιμέτωποι με καύσωνες, περιόδους ξηρασίας, πλημμύρες και ένδεια.

Ο Πέτερι Τααλάς, γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού του ΟΗΕ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει επιβράδυνση του φαινομένου, δηλαδή της αύξησης των αέριων ρύπων, πολλώ δε μάλλον ύφεσή του, παρά τις δεσμεύσεις των κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπως ορίζονται από τη Συνθήκη του Παρισιού. «Οφείλουμε να ενισχύσουμε το επίπεδο των φιλοδοξιών μας για το καλό του μέλλοντος της ανθρωπότητας», τόνισε ο Τααλάς, σημειώνοντας ότι «η τελευταία φορά που η Γη βίωσε παρόμοιες συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα ήταν πριν από 3-5 εκατομμύρια χρόνια. Τότε οι θερμοκρασίες ήταν αυξημένες κατά 2 ή 3 βαθμούς Κελσίου και η στάθμη των θαλάσσιων υδάτων 10 έως 20 μέτρα υψηλότερη».

Κάθε χρόνο και χειρότερα

Σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, η μέση παγκόσμια συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα έφθασε το 2018 στα 407,8 μέρη ανά εκατομμύριο, ενώ, αντιστοίχως, την προηγούμενη χρονιά (2017) κυμάνθηκε στα 405,5 μέρη ανά εκατομμύριο. Σήμερα, δηλαδή, έχει αυξηθεί κατά 50% συγκριτικά με τα επίπεδα του 1750, πριν από τη βιομηχανική επανάσταση, η οποία πυροδότησε την ευρεία καύση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Το 2018, επίσης, καταγράφηκαν σημαντικές αυξήσεις στις συγκεντρώσεις μονοξειδίου του αζώτου (κατά 23% υψηλότερες συγκριτικά με το 1750).

Το μονοξείδιο του αζώτου γεννιέται από την αποτέφρωση των δασών και την ευρεία χρήση λιπασμάτων. Οι συγκεντρώσεις μεθανίου επίσης αυξήθηκαν και είναι σήμερα διπλάσιες από εκείνες του 1750, ενώ ευθύνονται κατά 17% για την υπερθέρμανση του πλανήτη.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή