Επιτακτική η μείωση εκπομπών αερίων

Επιτακτική η μείωση εκπομπών αερίων

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι επιτακτική η ριζική –πενταπλάσια– μείωση των εκπομπών αερίων άνθρακα από όλα τα κράτη του κόσμου, προκειμένου να αποτραπεί η αύξηση της θερμοκρασίας κατά περισσότερο από 1,5 βαθμό Κελσίου.

Η ετήσια έκθεση του ΟΗΕ για το χάσμα των εκπομπών υποδεικνύει ότι, ακόμα και αν τηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις που έχουν συμφωνηθεί, ο πλανήτης μας θα υπερθερμανθεί κατά περισσότερο από 3 βαθμούς Κελσίου έως το 2100. Επίσης, τα πλουσιότερα κράτη δεν έχουν καταφέρει να περικόψουν ικανοποιητικά τις εκπομπές άνθρακα με την απαιτούμενη ταχύτητα, ενώ οι 15 από τις 20 πλουσιότερες χώρες δεν έχουν εκπονήσει ακόμα χρονοδιάγραμμα σχετικά με την επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα.

Λίγες μόνο ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού για τις συγκεντρώσεις των αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, το Πρόγραμμα για το Περιβάλλον του ΟΗΕ (Unep) έδωσε στη δημοσιότητα την τακτική αναφορά του σχετικά με την επιτυχία περικοπής των αερίων ρύπων. Ειδικότερα, η ετήσια έκθεση του ΟΗΕ για το χάσμα των εκπομπών μελετά τη διαφορά ανάμεσα στο πόσο πρέπει να περικοπεί η εκπομπή αερίων άνθρακα προκειμένου να αποτραπεί η επικίνδυνη υπερθέρμανση του πλανήτη και προς ποιο σημείο οδεύουμε, αν λάβει κανείς υπόψη τις δεσμεύσεις των διαφόρων κρατών με βάση τη Συνθήκη για το Κλίμα, του Παρισιού.

Τα συμπεράσματα του διεθνούς οργανισμού είναι ζοφερά, καθώς, όπως αναφέρει η έκθεση, «τα κράτη συλλογικά απέτυχαν να ανακόψουν την αύξηση των εκπομπών των αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ετσι, σήμερα είναι αναγκαίες μεγαλύτερες και ταχύτερες περικοπές τους».

Οι ειδικοί επιστήμονες του προγράμματος για το περιβάλλον επισημαίνουν ότι οι εκπομπές αερίων άνθρακα αυξήθηκαν κατά 1,5% μέσα στην τελευταία δεκαετία. Το 2018 απελευθερώθηκαν 55 γιγατόνοι ισοδύναμου CO2, γεγονός που θα προκαλέσει την αύξηση της θερμοκρασίας της Γης κατά 3,2 βαθμούς Κελσίου έως το τέλος του αιώνα.

Πριν από έναν χρόνο, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ είχε προειδοποιήσει ότι η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου έως το 2100 θα είχε καταστροφικές συνέπειες για ανθρώπους, φυτά και ζώα σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Η έκθεση δίνει ιδιαίτερη σημασία στις δράσεις των 20 πλουσιότερων κρατών του κόσμου (G20), που ευθύνονται για το 78% των εκπομπών επικίνδυνων αερίων. Παρ’ όλα αυτά, στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μόνο η Βρετανία, η Ιταλία και η Γαλλία έχουν δεσμευθεί για μακροπρόθεσμο στόχο μηδενικού ανθρακικού ισοζυγίου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή