ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Διαρροή μεθανίου στην Ανταρκτική

Διαρροή μεθανίου στην Ανταρκτική

Την πρώτη ενεργό διαρροή μεθανίου από τον πυθμένα της θάλασσας στην ατμόσφαιρα της Ανταρκτικής αποκάλυψε ομάδα επιστημόνων σύμφωνα με ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας The Guardian. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα μικρόβια που συνήθως καταναλώνουν το καταστροφικό αέριο του θερμοκηπίου, προτού αυτό φθάσει στην ατμόσφαιρα, έχουν χαμηλή παρουσία στην περιοχή, επιτρέποντας μετά βεβαιότητος στο αέριο να διαφύγει και να θερμάνει το τοπικό κλίμα.

Τεράστιες ποσότητες μεθανίου πιστεύεται πως βρίσκονται αποθηκευμένες κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας γύρω από την Ανταρκτική ήπειρο, πιθανώς προερχόμενες από αποσυντεθειμένα φύκια θαμμένα κάτω από ιζήματα εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η απελευθέρωση μεθανίου από υποβρύχια αποθέματα καλυμμένα με πάγο αποτελεί μία από τις βασικότερες ανησυχίες των επιστημόνων, οι οποίοι προειδοποιούν πως πρόκειται για σημάδι ότι η παγκόσμια υπερθέρμανση καθίσταται ασταμάτητη.

«Ο κύκλος του μεθανίου είναι σαφώς κάτι που πρέπει να προβληματίσει έντονα την κοινωνία μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντριου Θέρμπερ, από το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Oregon State, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, συμπληρώνοντας πως η μη απορρόφηση του αερίου από μικρόβια είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική.