Δέκα βαθμούς άνω του μέσου όρου η θερμοκρασία στη Σιβηρία τον Ιούνιο

Δέκα βαθμούς άνω του μέσου όρου η θερμοκρασία στη Σιβηρία τον Ιούνιο

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία του ΟΗΕ προειδοποίησε την Παρασκευή ότι οι μέσες θερμοκρασίες στη Σιβηρία ανήλθαν τον Ιούνιο 10 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο, με την πρωτοφανή ζέστη να ενισχύει καταστροφικές πυρκαγιές στον Αρκτικό Κύκλο και να συνεισφέρει στην ταχεία τήξη των πάγων κοντά στην αρκτική ακτή της Ρωσίας.

«Η Αρκτική θερμαίνεται πάνω από δύο φορές ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, με συνέπειες για τον πληθυσμό για τους τοπικούς πληθυσμούς και οικοσυστήματα, αλλά και για όλη την Υδρόγειο,» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Υπηρεσίας Πετέρι Τάαλας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι πόλοι της Γης επηρεάζουν τις καιρικές συνθήκες πολύ πιο μακριά, εκεί όπου διαμένουν εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι.

Προηγουμένως η Μετεωρολογική Υπηρεσία του ΟΗΕ είχε αναφέρει ότι στις 20 Ιουνίου σημειώθηκε θερμοκρασία 38 βαθμών Κελσίου στη ρωσική πόλη του Βέρχογιανσκ στη Σιβηρία, αλλά η υπηρεσία ακόμη δεν έχει επαληθεύσει αυτό που θα πρόκειται για το απόλυτο ρεκόρ θερμοκρασίας του Αρκτικού Κύκλου. Το φαινόμενο σημειώθηκε καθώς πυρκαγιές σάρωναν την περιοχή.

Η υπηρεσία εξηγεί ότι η παρατεταμένη ζέστη συνδέεται με ένα τεράστιο σύστημα παρεμπόδισης της πίεσης στην ατμόσφαιρα και με μια στροφή προς τα βόρεια ενός θερμού ρεύματος που έφερε ζεστό αέρα στην περιοχή. Ωστόσο η υπηρεσία πρόσθεσε πως πρόσφατη έρευνα κορυφαίων ειδικών περί το κλίμα έδειξε ότι αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας θα ήταν σχεδόν αδύνατη χωρίς την αλλαγή που προκάλεσε ο άνθρωπος στο κλίμα.

Οι πληροφορίες που συνέλεξαν οι αμερικανικές υπηρεσίες που μετρούν το χιόνι και τον πάγο έδειξαν ότι η ζέστη στη Σιβηρία έχει «επιταχύνει την υποχώρηση των πάγων στην αρκτική ακτή της Ρωσίας, ιδιαιτέρως από τα τέλη Ιουνίου, οδηγώντας σε πολύ χαμηλή έκταση θαλάσσιου πάγου στις Θάλασσες του Λάπτεφ και του Μπάρεντς.»

Πηγή: The Associated Press

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή