Νέο παγκόσμιο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας

Νέο παγκόσμιο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιστορικό ρεκόρ στα χρονικά των μετεωρολογικών καταγραφών σημειώθηκε την Κυριακή στο Εθνικό Πάρκο της Κοιλάδας του Θανάτου στην πολιτεία της Καλιφόρνιας, καθώς το θερμόμετρο έφτασε τους 54,4 βαθμούς Κελσίου, σηματοδοτώντας την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη. Η εξαιρετικά υψηλή θερμοκρασία σημειώθηκε κοντά στο κέντρο επισκεπτών του «Φέρνας Κρικ» και επιβεβαιώθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ το απόγευμα της Κυριακής, εν μέσω ενός έντονου κύματος καύσωνα που πλήττει τη δυτική ακτή της χώρας τις τελευταίες ημέρες, και με τους επιστήμονες να προβλέπουν πως οι θερμοκρασίες αναμένεται να ανέβουν ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας.

Οι πρωτόγνωρες συνθήκες του καύσωνα έχουν μάλιστα οδηγήσει σε διήμερη διακοπή ρεύματος σε τμήματα της αμερικανικής πολιτείας, έπειτα από δυσλειτουργία ενός σταθμού παραγωγής ενέργειας το Σάββατο, η οποία προκλήθηκε από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Η περιοχή της Κοιλάδας του Θανάτου κατείχε επίσης το προηγούμενο αξιόπιστο ρεκόρ υψηλότερης καταγεγραμμένης θερμοκρασίας στον πλανήτη, η οποία σημειώθηκε το καλοκαίρι του 2013 όταν τα θερμόμετρα των μετεωρολόγων κατέγραψαν θερμοκρασία ύψους 54 βαθμών Κελσίου. Μία ακόμη υψηλότερη καταγραφή, η οποία άγγιζε τους 56,6 βαθμούς Κελσίου είχε σημειωθεί πριν από περίπου έναν αιώνα στην ίδια περιοχή, ωστόσο η εγκυρότητά της αμφισβητείται από την πλειονότητα της επιστημονικής και μετεωρολογικής κοινότητας. Παρομοίως, ένα προηγούμενο ρεκόρ θερμοκρασίας ύψους 55 βαθμών Κελσίου, το οποίο είχε καταγραφεί στην Τυνησία το 1931 εγείρει επίσης σοβαρά ζητήματα αξιοπιστίας σύμφωνα με τους σύγχρονους επιστήμονες.

Το πρόσφατο κύμα καύσωνα το οποίο πλήττει τις ΗΠΑ και προκαλεί πολλαπλά τοπικά ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας εκτείνεται από την πολιτεία της Αριζόνας στα νοτιοδυτικά, έως και την πολιτεία της Ουάσιγκτον στα βορειοδυτικά. Αναμένεται να φτάσει στο αποκορύφωμά του την Τρίτη, προτού οι θερμοκρασίες σημειώσουν μικρή πτώση μέσα στην εβδομάδα. Ο καύσωνας έχει ήδη προκαλέσει έντονες ζημιές στη δυτική ακτή, με το σπάνιο και εξαιρετικά επικίνδυνο φαινόμενο ενός «πυροστρόβιλου» –δηλαδή μιας περιστρεφόμενης δίνης πάνω από φλόγες– να σημειώνεται το Σάββατο στην περιοχή Λόγιαλτον της Καλιφόρνιας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή