Αβεβαιότητα στις «πράσινες» εταιρείες προξενεί η Ε.Ε.

Αβεβαιότητα στις «πράσινες» εταιρείες προξενεί η Ε.Ε.

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επιθυμία χωρών όπως η Ισπανία να απαλλαγούν από τους δεσμευτικούς στόχους μείωσης των ρύπων ικανοποιούν οι προτάσεις της Κομισιόν για το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης.

Η λευκή βίβλος της επιτροπής για το 2030 προβλέπει πανευρωπαϊκό δεσμευτικό στόχο μείωσης των ρύπων κατά 40% ώς το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Δεν θέτει όμως δεσμευτικούς στόχους για κάθε χώρα, πέραν όσων ισχύουν ώς το 2020, πράγμα που προξενεί αβεβαιότητα στον κλάδο των πράσινων τεχνολογιών.

«Οι προτάσεις δεν ικανοποιούν τις προσδοκίες ευρωπαϊκών εταιρειών που ζητούν ισχυρό πλαίσιο για επενδύσεις και καινοτομία στην Ευρώπη» δήλωσε ο Χάρι Φερχάρ της εταιρείας Philips. «Η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι ποτέ δεν πρόκειται να ηγηθεί στον τομέα της φθηνής ενέργειας και πρέπει να ηγηθεί στον τομέα της ελαχιστοποίησης της κατανάλωσης ενέργειας. Η ενεργειακή αποτελεσματικότητα είναι κλειδί προκειμένου να γίνει η Ευρώπη πιο ανταγωνιστική και ενεργειακά ανεξάρτητη».

Από τις προτάσεις της Κομισιόν απουσίαζε κάθε αναφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς το σχετικό κεφάλαιο έγινε αντικείμενο ζωηρών αντιπαραθέσεων και ο καθορισμός συγκεκριμένων στόχων μετατέθηκε για αργότερα.

«Είναι μια απογοητευτική ημέρα για την Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή στέλνουμε δισεκατομμύρια ευρώ εκτός Ευρώπης για προμήθεια ενέργειας, αντί να δίνουμε δουλειές σε ανθρώπους εντός Ευρώπης για να εξοικονομήσουμε ενέργεια», σχολίασε η Μόνικα Φρασόνι, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Εξοικονόμησης Ενέργειας. «Η επιτροπή υποχώρησε στις ισχυρές πιέσεις των εκπροσώπων των μεγάλων εταιρειών ενέργειας και των ενεργοβόρων βιομηχανιών. Το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό τόσο για το κλίμα όσο και για την ανταγωνιστικότητά μας».

Στην εφημερίδα «Γκάρντιαν», ο αρθρογράφος Ντάμιαν Κάριγκτον περιέγραψε τη συμφωνία ως λεπτή ισορροπία ανάμεσα «στο ζήτημα των καιρών μας», την κλιματική αλλαγή και «το ζήτημα των ημερών», την οικονομική κρίση. «Τα σχέδια της ευρωπαϊκής επιτροπής είναι σαφώς ανεπαρκή για να καλύψουν τον στόχο της ίδιας της Ε.Ε. για περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους +2 βαθμούς Κελσίου. Για όσους όμως εστιάζουν στην οικονομία της Ευρώπης σήμερα, η συμφωνία ήταν ό,τι πιο αισιόδοξο μπορούσε να υπάρξει».

Οι στόχοι για το 2030 περιλαμβάνουν πανευρωπαϊκή δέσμευση ότι το 27% της ενέργειας στην Ευρώπη θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προς απογοήτευση της Βρετανίας, η οποία επεδίωκε την κατάργηση και αυτού του δεσμευτικού στόχου.

«Το μήνυμά μου προς τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις είναι ας είμαστε ειλικρινείς. Η περικοπή 40% δεν είναι μικρό πράγμα. Είναι μεγάλο πράγμα», δήλωσε η επίτροπος αρμόδια για τη Δράση και το Κλίμα Κόνι Χέντεγκορ. Οι προτάσεις της επιτροπής αποτελούν τη βάση αλλά όχι την τελική μορφή της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή