Πρώτο σχέδιο δράσης για τη βιοποικιλότητα

Πρώτο σχέδιο δράσης για τη βιοποικιλότητα

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκατρείς στόχους για την προστασία της βιοποικιλότητας θέτει για τα επόμενα 5 χρόνια το υπουργείο Περιβάλλοντος. Το πρώτο σχέδιο δράσης θα περιλαμβάνει ενέργειες για την καταγραφή της βιοποικιλότητας στη χώρα μας και την οργάνωση των προστατευόμενων περιοχών. Ολα αυτά, στο πλαίσιο της δημιουργίας, για πρώτη φορά, μιας εθνικής στρατηγικής για την προστασία της ελληνικής φύσης.

Η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα βιοποικιλότητας στη Μεσόγειο. Για παράδειγμα, η χλωρίδα της αποτελείται από 5.752 είδη και η πανίδα της από 23.130 είδη ζώων της ξηράς και των γλυκών νερών, καθώς και 3.500 θαλάσσια είδη. Η Ελλάδα είναι ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του ενδημισμού στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο, με 1.278 είδη χλωρίδας και 3.956 είδη πανίδας να απαντούν μόνο στη χώρα μας. Από τα ιθαγενή είδη της Ελλάδας, κοινοτικού ενδιαφέροντος (δηλαδή απειλούμενα) είναι 60 είδη θηλαστικών, 48 είδη ερπετών, 12 είδη αμφιβίων, 62 είδη ψαριών, 49 είδη ασπόνδυλων, 63 είδη φυτών και 85 είδη οικοτόπων. Η χώρα μας επίσης εμφανίζει μεγάλη ποικιλότητα τοπίων, για τους ίδιους λόγους που εμφανίζει γενετική ποικιλότητα.

Ως εδώ καλά. Οπως γνωρίζουμε όμως, η Ελλάδα δεν έχει λάβει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία του φυσικού της πλούτου – στην πραγματικότητα αδυνατεί να ανταποκριθεί ακόμα και στα στοιχειώδη, που επιβάλλονται από την κοινοτική νομοθεσία, όπως η προστασία των απειλούμενων ειδών και οικοτόπων. Πριν από μία εβδομάδα, το υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε σε ολιγοήμερη δημόσια διαβούλευση το κείμενο της πρώτης εθνικής στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα, η οποία θα θεσπιστεί σε εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας. Το κείμενο κυοφορούνταν για περίπου 14 χρόνια και είναι μια ρεαλιστική περιγραφή της σημερινής κατάστασης.

Ποιες είναι, λοιπόν, σύμφωνα με την έκθεση, οι μεγαλύτερες απειλές για την ελληνική βιοποικιλότητα; Περίπου 50 είδη φυτών απειλούνται από την υπερβόσκηση και 33 από την ανάπτυξη παράκτιων τουριστικών υποδομών. Κάπου 60 είδη πουλιών απειλούνται από την οικιστική επέκταση, 89 από την εντατικοποίηση των γεωργικών καλλιεργειών, 113 από τη γεωργική ρύπανση και 85 από το κυνήγι. Γενικά, σημαντικότερη απειλή για όλα τα είδη της ελληνικής βιοποικιλότητας θεωρείται η αστικοποίηση, που κατακερματίζει τους οικοτόπους και εξαφανίζει το τοπίο. Κατόπιν, η εντατική γεωργία, η οποία απειλεί μεγάλες ποσότητες νερού, συρρικνώνει τους φυσικούς υγροτόπους και υποβαθμίζει τα εδάφη. Η ανάπτυξη τουριστικών υποδομών τόσο στα παράκτια όσο και στα ορεινά οικοσυστήματα, αλλά και η ανεξέλεγκτη διάνοιξη δρόμων σε ορεινές περιοχές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη περιλαμβάνει στις σημαντικές απειλές κατά της βιοποικιλότητας την ανέγερση συγκροτημάτων παραθεριστικών κατοικιών, την οποία τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Τουρισμού έχουν προωθήσει με πλήθος ρυθμίσεων την τελευταία διετία.

Τι πρέπει να γίνει

Χρονικός ορίζοντας της πρώτης εθνικής στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα θα είναι η 15ετία. Η στρατηγική απαρτίζεται από 13 γενικούς στόχους, που θα εξειδικευτούν περαιτέρω σε ένα πρόγραμμα δράσης 5ετούς διάρκειας, οπότε ενδέχεται… να μη μείνουν όλα στα χαρτιά. Ποιοι είναι οι βασικότεροι στόχοι της εθνικής μας στρατηγικής;

– Αύξηση της γνώσης για τη βιοποικιλότητα. Η ύπαρξη σύγχρονων, ενημερωμένων στοιχείων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τον καλύτερο προγραμματισμό των δράσεων.

– Διατήρηση και αποκατάσταση των ειδών και των οικοτόπων της Ελλάδας. «Το υφιστάμενο καθεστώς που διέπει τα προστατευόμενα είδη είναι παλαιό και ο κατάλογος των ειδών που προστατεύεται χρειάζεται επικαιροποίηση», αναφέρει η μελέτη. «Ως πρώτο βήμα κρίνεται απαραίτητη η επιλογή των ειδών και των οικοτόπων που είναι σημαντικά βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και άρα χρήζουν αυξημένης προστασίας».

– Οργάνωση και λειτουργία εθνικού συστήματος προστατευόμενων περιοχών. Μια διόλου τυχαία έλλειψη, καθώς η απουσία χρήσεων γης στις περιοχές Natura διευκολύνει τη χωροθέτηση κάθε είδους δραστηριότητας, με μια απλή μελέτη. Λιγότερο από το 25% των περιοχών Natura έχουν κάποιο ειδικό πλαίσιο προστασίας.

– Ενσωμάτωση των αναγκών διατήρησης της βιοποικιλότητας σε όλες τις πολιτικές και θέσπιση κινήτρων για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Η διαβούλευση για την εθνική στρατηγική για τη βιοποικιλότητα ολοκληρώνεται σήμερα, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί το σχέδιο δράσεων για την εφαρμογή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή