Επείγουσα επιχείρηση για τη σωτηρία 250 φαλαινών

Επείγουσα επιχείρηση για τη σωτηρία 250 φαλαινών

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΙΔΝΕΪ. Τουλάχιστον 25 φάλαινες είναι νεκρές στην Τασμανία, ενώ επιστήμονες προσπαθούν να σώσουν άλλες 250, οι οποίες έχουν αποκλεισθεί σε απομονωμένο κόλπο στα δυτικά του νησιού, σύμφωνα με ανακοίνωση των Αρχών. Η υπηρεσία περιβάλλοντος της Τασμανίας ανέφερε ότι οι φάλαινες έχουν εξοκείλει σε αμμώδη αβαθή της άγριας και αραιοκατοικημένης δυτικής πλευράς του νησιού, στην περιοχή του Μακάρι Χάρμπορ.

Ο επικεφαλής του συνεργείου διάσωσης των φαλαινών, Νικ Ντέκα, είπε ότι τα δύο μεγάλα κοπάδια φαλαινών κατάφεραν να εισέλθουν στον κόλπο, αλλά εξώκειλαν σε αμμώδη λίγες εκατοντάδες μέτρα πριν από την ακτή. «Βρίσκονται στο νερό, αλλά μας είναι πολύ δύσκολο να πούμε με σιγουριά πόσες έχουν πεθάνει και σε τι κατάσταση βρίσκονται οι υπόλοιπες», είπε ο Ντέκα, που εκτιμά ότι πρόκειται για φάλαινες της οικογένειας των μαυροδέλφινων.

«Η αποστολή διάσωσης θα πρέπει να περιμένει την άμπωτη για να έχουμε κάποια ελπίδα μετακίνησης των θηλαστικών, αλλά χρειάζεται να κινηθούμε γρήγορα, γιατί τα χρονικά μας όρια είναι πολύ στενά», λέει ο Ντέκα. Φαινόμενα, όπως αυτό είναι σχετικά κοινά στο Μακάρι Χάρμπορ, καθώς κοπάδια φαλαινών καταδιώκουν γόνο ψαριού, που αφθονεί την άνοιξη του Νότιου Ημισφαιρίου στην περιοχή, με τα θηλαστικά κήτη να ναυαγούν στα πολλά και διαρκώς μεταβαλλόμενα αβαθή του κόλπου. Οι φάλαινες μαυροδέλφινα μετακινούνταν προς τις ακτές της Ανταρκτικής και τις μεγάλες συγκεντρώσεις γόνου και μικρών ψαριών την άνοιξη.

Ο μεγάλος αριθμός φαλαινών που εξώκειλαν χθες στην Τασμανία, όμως, δημιουργεί ιδιαίτερες δυσκολίες στους διασώστες, οι οποίοι πρέπει να επιλέξουν ποιες φάλαινες θα προσπαθήσουν να σώσουν, οδηγώντας τες σε βαθύτερα νερά και ποιες θα εγκαταλείψουν σε βέβαιο θάνατο. Σε αναμονή για εντολές από τις αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονταν εκατοντάδες κάτοικοι των γύρω κοινοτήτων, αλλά και επισκέπτες του μοναδικού σε ενδιαφέρον νησιού, για να προσφέρουν τη βοήθειά τους στο τιτάνιο έργο της διάσωσης. Την ίδια στιγμή, μεγάπτερη φάλαινα, που είχε αποπροσανατολισθεί και χάθηκε στις εκβολές ποταμού στην πολιτεία της Βόρειας Επικράτειας (Northern Territory) της Αυστραλίας κατάφερε να βρει τη διέξοδο προς τον ωκεανό, ύστερα από δύο εβδομάδες στα λασπώδη νερά. Οι εκβολές του ποταμού Κακαντού είναι διάσημες για τον αριθμό κροκοδείλων που ζουν σε αυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή