Ο θερμότερος Σεπτέμβριος

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ο φετινός Σεπτέμβριος ήταν ο θερμότερος στην Ιστορία, σύμφωνα με επιστημονικές μετρήσεις, με τη μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της Γης να είναι κατά 0,05 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από ό,τι πέρυσι, σύμφωνα με την Υπηρεσία Καταγραφής της Κλιματικής Αλλαγής «Κοπέρνικος» της Ε.Ε. (C3S). Ο περασμένος μήνας ήταν επίσης ο θερμότερος στην Ιστορία της Ευρώπης, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ θερμοκρασίας του 2018 κατά 0,2 βαθμούς Κελσίου.

Οι θερμοκρασίες ήταν πολύ πάνω από τον μέσον όρο σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου, όπως τη Μέση Ανατολή, τμήματα της Λατινικής Αμερικής και την Αυστραλία. Στη Σιβηρία, οι θερμοκρασίες παρέμειναν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα όλο το καλοκαίρι, συνεχίζοντας την ανησυχητική τάση που είχε εκδηλωθεί ήδη από τις αρχές της άνοιξης.

Οι καταγραφές της C3S επιβεβαιώνουν επίσης ότι η έκταση των πάγων στον Αρκτικό Ωκεανό αυτό τον Σεπτέμβριο βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδό της, το δεύτερο χαμηλότερο μετά το ρεκόρ που σημειώθηκε το 2012. Η υπηρεσία C3S παρήγαγε πρότυπα κλιματολογικών συνθηκών χάρη σε δισεκατομμύρια καταγραφές, που προήλθαν από δορυφόρους, πλοία, αεροσκάφη και μετεωρολογικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο. Ο Κάρλο Μπουοντέμπο, διευθυντής της υπηρεσίας C3S, λέει: «Το 2020 παρατηρήσαμε ιδιαίτερα ταχεία τήξη στους πάγους της Αρκτικής, με ραγδαία μείωση της έκτασής τους τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Η τήξη αυτή σημειώθηκε στην ίδια περιοχή, όπου είχαν καταγραφεί οι υψηλότερες μέσες θερμοκρασίες. Ο συνδυασμός θερμοκρασιών ρεκόρ και μικρής κάλυψης πάγου υπογραμμίζει τη σημασία για βελτιωμένη και πιο εκτεταμένη μετεωρολογική μελέτη της Αρκτικής, η οποία θερμαίνεται ταχύτερα από κάθε άλλη περιοχή στον πλανήτη».

Οι θερμοκρασίες από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα δείχνουν ότι το 2020 απειλεί να κατακτήσει το ρεκόρ του θερμότερου έτους στην πρόσφατη Ιστορία, ξεπερνώντας το 2016. Η φετινή χρονιά εμφανίζει ήδη τρεις μήνες με ιστορικά ρεκόρ θερμοκρασίας, τον Ιανουάριο, τον Μάρτιο και τον Σεπτέμβριο.

Τους τελευταίους δώδεκα μήνες, ο πλανήτης ήταν κατά μέσον όρο 1,3 βαθμό Κελσίου θερμότερος σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή. Η αύξηση αυτή βρίσκεται ανησυχητικά κοντά στο όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου, το οποίο έχει θέσει ο ΟΗΕ ως σημείο κινδύνου για την πρόκληση ανεπανόρθωτης περιβαλλοντικής βλάβης, σύμφωνα με το πόρισμα του 2018 από τη συμβουλευτική επιστημονική επιτροπή του ΟΗΕ.

Η συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα κάλεσε τα κράτη του κόσμου να περιορίσουν το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη «πολύ κάτω των 2 βαθμών Κελσίου». Μέχρι στιγμής, η μέση θερμοκρασία της Γης έχει αυξηθεί κατά ένα βαθμό, όσο χρειάζεται για την ενίσχυση των φαινομένων επικίνδυνης ξηρασίας, καυσώνων και τροπικών καταιγίδων, τα οποία γίνονται ολοένα και πιο φονικά όταν συνδυάζονται με την άνοδο της στάθμης των θαλασσών.

Η κλιματική αλλαγή, την οποία επιταχύνουν οι εκπομπές καυσαερίων, έχει ενισχυθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες. Δέκα εννέα από τα τελευταία είκοσι χρόνια έσπασαν ρεκόρ θερμοκρασίας, σύμφωνα με τις μετρήσεις από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα. Από τα τέλη τη δεκαετίας του 1970, το «παγκόσμιο θερμόμετρο» καταγράφει άνοδο της τάξεως των 0,2 βαθμών Κελσίου κάθε δεκαετία, σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή