Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκότωσε σχεδόν 500.000 βρέφη το 2019

Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκότωσε σχεδόν 500.000 βρέφη το 2019

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκάλεσε το 2019 τον πρόωρο θάνατο σχεδόν μισού εκατομμυρίου νεογνών, στον πρώτο μήνα της ζωής τους, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Τα σοκαριστικά αυτά στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα State of Global Air 2020, το οποίο χρησιμοποιεί στοιχεία από τα αμερικανικά ινστιτούτα Health Effects Institute και Institute for Health Metrics and Evaluation.

Η έκθεση των εγκύων στην ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει τα έμβρυα και αυξάνει τον κίνδυνο τα μωρά να γεννηθούν με πολύ μικρό βάρος ή πρόωρα. Και οι δύο αυτοί παράγοντες συνδέονται άμεσα με υψηλότερα ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας. «Αν και υπάρχει μια βραδεία και συνεχής μείωση της εξάρτησης των νοικοκυριών από κακής ποιότητας καύσιμα, η ατμοσφαιρική ρύπανση που προέρχεται από αυτή εξακολουθεί να είναι ένας παράγοντας-κλειδί στον θάνατο αυτών των μικρών παιδιών» τόνισε ο Νταν Γκρίνμπαουμ, πρόεδρος του Health Effects Institute.

Όπως εξήγησε τα νεογέννητα στην Ινδία, τη νοτιανατολική Ασία και την υποσαχάρια Αφρική επηρεάζονται σε μεγαλύτερο βαθμό, ειδικά από τη ρύπανση του αέρα μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 116.000 βρέφη στην Ινδία πέθαναν λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μέσα σε έναν μήνα από τη γέννησή τους και 236.000 στην υποσαχάρια Αφρική. 

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά η ατμοσφαιρική ρύπανση προκάλεσε 6,7 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως το 2017, σύμφωνα με την έρευνα αυτή, γεγονός που την καθιστά την τέταρτη συχνότερη αιτία θανάτου.

Πηγή: Reuters 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή