Ο πιο θερμός Οκτώβριος όλων των εποχών στην Ευρώπη

Ο πιο θερμός Οκτώβριος όλων των εποχών στην Ευρώπη

1' 5" χρόνος ανάγνωσης

Ο περασμένος μήνας ήταν ο πιο θερμός Οκτώβριος όλων των εποχών στην Ευρώπη, με τον πάγο στην Αρκτική να υποχωρεί. Σύμφωνα με την υπηρεσία για την κλιματική αλλαγή «Κοπέρνικος» η θερμοκρασία στην γηραιά ήπειρο ήταν αυξημένη κατά 1,6 βαθμό Κελσίου σε σχέση με το μέσο όρο των τελευταίων 30 ετών.

Σε παγκόσμιο επίπεδο βιώσαμε τον τρίτο πιο θερμό Οκτώβριο όλων των εποχών, με τη θερμοκρασία να αυξημένη κατά 0,62 βαθμό Κελσίου σε σχέση με το μέσο όρων των τελευταίων 30 ετών. Επιπλέον για τέταρτο διαδοχικό μήνα το Βόρειο Πέρασμα έμεινε σχεδόν χωρίς πάγους.

«Ο εφετινός ρεκόρ δεν έφερε ένα απροσδόκητο, αλλά ένα αναμενόμενο ρεκόρ» σχολίασε στην ανακοίνωσή της η υπηρεσία «Κοπέρνικος». Σε περιοχές της βόρειας και ανατολικής Ευρώπης, στη Σιβηρία, την Αλάσκα και στο Θιβέτ είχαμε «αφύσικα υψηλές θερμοκρασίες», ενώ σε περιοχές της Νότιας Αμερικής και της Αφρικής συνεχίστηκαν τα κύματα καύσωνα. 

Τα στοιχεία αυτά έρχονται στη δημοσιότητα μία ημέρα μετά την επίσημη έξοδο των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, με την οποία τα κράτη δεσμεύονται να λάβουν μέτρα για να περιορίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Ο Τζο Μπάιντεν έχει δεσμευθεί πως εάν εκλεγεί πρόεδρος θα επανεντάξει τη χώρα στη Συμφωνία. Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ρυπαντής στον πλανήτη.