Εφικτός πλέον ο στόχος του ΟΗΕ κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη

Εφικτός πλέον ο στόχος του ΟΗΕ κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη

Διεθνής επιστημονικά ομάδα αποτιμά τις υποσχέσεις Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εκλογή του Τζο Μπάιντεν και οι νέες θέσεις του Πεκίνου για το κλίμα έχουν βελτιώσει σημαντικά τις προοπτικές του πλανήτη από περιβαλλοντικής άποψης, στο βαθμό που πλέον καθίστανται εφικτή η επίτευξη των στόχων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα σε αυτόν τον αιώνα, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα.

Η διεθνής επιστημονική ομάδα Climate Action Tracker, που εδώ και μια δεκαετία ελέγχει τις πιθανότητες εκπλήρωσης των περιβαλλοντικών υποσχέσεων του ΟΗΕ, βλέπει ότι ενώ τα προηγούμενα χρόνια φάνταζε δυσοίωνο το υπόλοιπο του αιώνα με αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κατά τρεις ολόκληρους βαθμούς έως το 2100, πλέον αυτό έχει ανατραπεί, με τους νέους υπολογισμούς να δείχνουν προς μια σημαντικά βελτιωμένη αύξηση κατά μόνο 2,1 βαθμούς.

Σε αυτό έχουν συμβάλει τόσο οι εξαγγελίες του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ περί ουδέτερου περιβαλλοντικού αποτυπώματος της χώρας του στα μέσα του αιώνα, όσο και το προεκλογικό πρόγραμμα του νεοεκλεγέντος Προέδρου των ΗΠΑ σχετικά με τους περιορισμούς στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Κρούουν πάντως τον κώδωνα του κινδύνου για τη βραχυπρόθεσμη προοπτική των εκπομπών CO2, θεωρώντας ότι ο περιορισμός τους δεν πραγματοποιείται αρκετά γρήγορα.

Ο στόχος του ΟΗΕ για το 2100 είναι να περιοριστεί η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κατά μόνο 1,5 βαθμό. Οταν απέτυχε η σύνοδος κορυφής για το κλίμα στην Κοπεγχάγη, οι επιστήμονες του Climate Action Tracker εκτίμησαν ότι η αύξηση θα ανερχόταν σε 3,5 βαθμούς. Με τη συμφωνία των Παρισίων του 2015 οι προοπτικές βελτιώθηκαν σημαντικά, και τον Σεπτέμβριο εκτιμήθηκε ότι η αύξηση θα ανέλθει σε 2,7 βαθμούς.

Πλέον, με τα νέα δεδομένα, η αύξηση υπολογίζεται σε 2.1 βαθμούς, καθιστώντας τον στόχο του 1,5 βαθμού που έχει θέσει ο ΟΗΕ εφικτό με λίγη ακόμη προσπάθεια, τονίζουν οι ερευνητές.

Πηγή: BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή