Στο «κόκκινο» ο Αρκτικός Κύκλος

Στο «κόκκινο» ο Αρκτικός Κύκλος

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Αρκτικός Κύκλος εκπέμπει SOS καθώς, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αλλάζει ταχύτατα και σε τριάντα χρόνια τίποτα δεν θα έχει απομείνει για να θυμίζει τη σημερινή μορφή του. Στην κατακλυσμική μεταβολή των συνθηκών συνέβαλαν οι φετινές δασικές πυρκαγιές, οι υψηλότερες θερμοκρασίες και η τήξη των πάγων, αναφέρει η ετήσια έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Εθνική Υπηρεσία Ατμόσφαιρας και Ωκεανών των ΗΠΑ, η οποία κάθε χρόνο καταγράφει την «κατάσταση της υγείας» του πλανήτη.

Η περιοχή του Βόρειου Πόλου κατέγραψε φέτος τη δεύτερη θερμότερη 12μηνη περίοδο (μέχρι τον Σεπτέμβριο). Ταυτόχρονα, οι υψηλότερες θερμοκρασίες από το 1900 ώς σήμερα καταγράφηκαν την τελευταία επταετία. Η Αρκτική, μάλιστα, υπερθερμαίνεται με διπλάσια ταχύτητα από τον υπόλοιπο πλανήτη. Ο Ρικ Θόρμαν, ειδικός στην κλιματική αλλαγή, του πανεπιστημίου της Αλάσκας, που συνυπογράφει την έκθεση, τονίζει ότι ο Αρκτικός Κύκλος γίνεται θερμότερος, λιγότερο παγωμένος και βιολογικά αλλαγμένος κατά τρόπους που δεν θα μπορούσαμε ούτε να φανταστούμε πριν από μία γενιά. Ακόμα και το μονίμως παγωμένο υπέδαφος εξακολουθεί να τήκεται διαβρώνοντας τις αρκτικές ακτογραμμές και αφήνοντας τις κοινότητες των αυτοχθόνων να διαχειριστούν τις κατεστραμμένες υποδομές. 

Πιο εντυπωσιακό στοιχείο, σημειώνουν οι ερευνητές, είναι ότι η κάλυψη σε χιόνι στον ευρασιατικό Αρκτικό Κύκλο έφτασε τον Ιούνιο στο ελάχιστο, καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Η αποξήρανση του εδάφους και της βλάστησης συνέβαλε στην πρόκληση δασικών πυρκαγιών που αποτέφρωσαν εκατομμύρια στρέμματα τάιγκα (σ.σ. δάση κωνοφόρων), ιδιαίτερα στη Σιβηρία. Τα τελευταία χρόνια οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι η περιοχή διαμορφώνει θερμότερο κλίμα, με κύρια χαρακτηριστικά τη μικρότερη παρουσία πάγου και χιονιού και την υποκατάστασή τους από νερό και βροχή.

Η Τζένιφερ Φράνσις, ερευνήτρια στο Κέντρο Κλιματικής Ερευνας Γούντγουελ, τονίζει ότι «η χρονιά που τελειώνει χαρακτηρίστηκε από δραματικές αλλαγές στην Αρκτική. Οι υψηλές θερμοκρασίες της Σιβηρίας ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, ενώ τα αρκτικά περάσματα είναι ανοικτά για τη ναυσιπλοΐα για πολύ μεγαλύτερο διάστημα, από ό,τι κάθε άλλη χρονιά». Ο Ζακ Λόμπε, ερευνητής στο πολιτειακό πανεπιστήμιο του Κολοράντο τονίζει ότι «αν δεν επιβραδυνθεί η κλιματική αλλαγή, με συστηματική μείωση των εκπομπών αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, οι πιθανότητες ενός καλοκαιριού χωρίς καθόλου πάγους στον Αρκτικό Κύκλο αυξάνονται και αυτό θα έχει συνέπειες για όλο τον πλανήτη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή