Προσωρινή η μείωση των ρύπων στην ατμόσφαιρα

Προσωρινή η μείωση των ρύπων στην ατμόσφαιρα

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόσκαιρη και μικρότερη από την αναμενόμενη χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που καταγράφηκαν παγκοσμίως κατά το 2020 ως αποτέλεσμα της μείωσης των δραστηριοτήτων λόγω της πανδημίας. Μάλιστα, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, τα δεδομένα του οποίου συνοψίζει ο καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ Κωνσταντίνος Καρτάλης, το β΄ εξάμηνο του έτους αυξήθηκαν ξανά οι παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα, σε αντίθεση με τη μείωση που σημειώθηκε το πρώτο διάστημα της πανδημίας.

Συνολικά κατά το έτος 2020, οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μειώθηκαν κατά 6,4% ή περίπου 2,3 δισεκατομμύρια τόνους, ως αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας. Αν και η μείωση είναι σημαντική, είναι μικρότερη από την αναμενόμενη, ενώ δεν προβλέπεται να διατηρηθεί για αρκετό διάστημα μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων. Σημειώνεται ότι η επίτευξη των στόχων της Σύμβασης για το Κλίμα των Ηνωμένων Εθνών και της Συμφωνίας των Παρισίων για την αποτροπή της παγκόσμιας θέρμανσης που θα υπερβαίνει τον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, προϋποθέτει τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 7,6% κάθε έτος παγκοσμίως και για μία δεκαετία.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Πρόγραμμα για τον Ανθρακα (Global Carbon Project), η μεγαλύτερη μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατεγράφη στις ΗΠΑ (μείωση κατά 13%), κυρίως λόγω της ραγδαίας μείωσης των μετακινήσεων κατά το διάστημα Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020. 

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η μεγαλύτερη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατεγράφη στον τομέα των αερομεταφορών, σε ποσοστό 48% σε σχέση με το 2019.

Στην Κίνα, συνολικά το 2020, τα επίπεδα των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ήταν τελικά υψηλότερα σε σχέση με το 2019, παρά τη ραγδαία μείωση των εκπομπών κατά την περίοδο των ιδιαίτερα αυστηρών περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας. Τα υψηλά επίπεδα εκπομπών σχετίζονται με την ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας και της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα. Στις ΗΠΑ, η μείωση των εκπομπών ήταν 650 εκατ. τόνοι το 2020, περίπου το ένα τέταρτο της συνολικής μείωσης σε παγκόσμια κλίμακα, γεγονός που μεταφράζεται σε μείωση της βιομηχανικής παραγωγής και οικονομική ύφεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή