Κοινό «μέτωπο» WWF Ελλάδας, Ισπανίας

Κοινό «μέτωπο» WWF Ελλάδας, Ισπανίας

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκκληση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ακυρώσει όλα τα σχέδια για εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ελλάδα απευθύνουν με κοινή τους επιστολή το WWF Ελλάδας και το WWF Ισπανίας. Οπως υποστηρίζουν, η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ισπανίας και να απεγκλωβιστεί από παρωχημένες και υψηλού οικονομικού ρίσκου, όπως τις χαρακτηρίζουν, επιλογές. Η Ισπανία προχωράει σε απαγόρευση κάθε νέας έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στη χερσαία και θαλάσσια επικράτειά της, ενώ ξεκινάει διαδικασίες ώστε να αναστείλει τις συμβάσεις που βρίσκονται σε ισχύ.

Την επιστολή προς τον πρωθυπουργό υπογράφουν ο διευθυντής του WWF Ελλάς Δημήτρης Καραβέλλας και WWF Ισπανίας, Χουάν Κάρλος ντελ Ολμο. «Ηδη, οι περισσότερες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν δεσμευτεί να επιτύχουν μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα έως το 2050, και θα πρέπει συνεπώς να αναμένονται αντίστοιχες πρωτοβουλίες του κλάδου προς την κατεύθυνση της απανθρακοποίησης στο εγγύς μέλλον. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα αφανές ευτύχημα για τη χώρα μας. Μπορεί να μας απαλλάξει από ένα σημαντικό κίνδυνο έκθεσης σε μη οικονομικά αποδοτικά έργα με βαρύ περιβαλλοντικό αποτύπωμα και υψηλή ένταση άνθρακα, ενώ δίνει το έναυσμα για να ξανασυζητηθεί από μηδενική βάση η προοπτική των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Για να γίνει όμως αυτό, η κυβέρνησή σας και εσείς προσωπικά, καλείστε να πάρετε γενναίες και ανατρεπτικές αποφάσεις, όπως πράξατε με την περίπτωση του λιγνίτη», αναφέρουν οι επικεφαλής των δύο εθνικών τμημάτων της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης. 

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρεται αυτό της Ισπανίας. «Ενώ στις αρχές της περασμένης δεκαετίας η Ισπανία ξεκινούσε ένα επιθετικό πρόγραμμα ανάπτυξης υδρογονανθράκων, πλέον φιλοδοξεί να ψηφίσει εθνικό κλιματικό νόμο που θέτει στόχο 100% ΑΠΕ επί της ηλεκτροπαραγωγής (70% έως το 2030), απαγορεύει κάθε νέα έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην επικράτειά της, συμπεριλαμβανομένης της ΑΟΖ της, και βάζει τα θεμέλια για την αναστολή των παραχωρήσεων που βρίσκονται σήμερα σε ισχύ. Τον περασμένο μήνα η ισπανική κυβέρνηση έβαλε στο αρχείο τις τελευταίες τέσσερις αιτήσεις για άδειες έρευνας υδρογονανθράκων στον Κόλπο του Λέοντος, μιας σημαντικής περιοχής για τα κητώδη. Θυμίζουμε εδώ την τεράστια παγκόσμια σημασία της Ελληνικής Τάφρου για τα κητώδη», αναφέρουν. Το WWF επισημαίνει ότι πολλές εταιρείες εξόρυξης υδρογονανθράκων, όπως η Repsol, επανεξετάζουν πλέον τη στρατηγική τους (πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε η αποχώρησή της από την παραχώρηση της Αιτωλοακαρνανίας).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή