Μάικλ Οπενχάιμερ: Μίλησε πρώτος για την κλιματική αλλαγή

Μάικλ Οπενχάιμερ: Μίλησε πρώτος για την κλιματική αλλαγή

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 1969, ο Μάικλ Οπενχάιμερ, ξεφυλλίζοντας ένα περιοδικό του ΜΙΤ στάθηκε σε ένα άρθρο διαφορετικό από τα άλλα, με τίτλο «Η τροποποίηση του πλανήτη Γη από τον άνθρωπο». Πάνω από μισό αιώνα αργότερα, ο 75χρονος Οπενχάιμερ λέει ότι ήταν η πρώτη φορά που αντιλήφθηκε ότι η ανθρωπότητα ήταν ικανή για περιβαλλοντική καταστροφή τεράστιας κλίμακας. Εκεί ξεκίνησε η μεταμόρφωσή του από αστροφυσικό σε ειδικό της επιστήμης του κλίματος. 

Επί δεκαετίες, ο Οπενχάιμερ επικεντρώθηκε στο πώς η τήξη του πάγου απειλεί τις πόλεις, ενημέρωσε το Κογκρέσο για την άνοδο της θαλάσσιας στάθμης και εξήγησε στη Μάργκαρετ Θάτσερ την υπερθέρμανση του πλανήτη. Εχει, επίσης, συνεργαστεί με τη Διακυβερνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) από το 1990 και είναι ένας από τους πιο μακροχρόνιους συντάκτες εκθέσεων σχετικών με το θέμα. Το 2007, ο ίδιος, άλλοι συντάκτες της IPCC και ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Αλ Γκορ, βραβεύθηκαν με Νομπέλ Ειρήνης για τη δουλειά τους. 

Η μακρά σταδιοδρομία του αποκαλύπτει την προσπάθειά του να αναδείξει τη σημασία της κλιματικής αλλαγής. Ο Οπενχάιμερ βίωσε μια οικολογική αφύπνιση μετά τη διαρροή μιας πετρελαιοκηλίδας στον ωκεανό, κοντά στη Σάντα Μπάρμπαρα, το 1969. Η δράση ακτιβιστών οδήγησε στην πρώτη Ημέρα της Γης, στις 22 Απριλίου 1970. Ο Οπενχάιμερ την πέρασε διδάσκοντας εθελοντικά μαθητές δημοτικού στο Σικάγο, για τον πλανήτη. Ακόμα, όμως, δεν ήξερε πώς να συνδυάσει τις επιστημονικές του γνώσεις με το ενδιαφέρον του για το περιβάλλον. 

Το 1971 ξεκίνησε ένα μεταδιδακτορικό στην Αστροφυσική στο Χάρβαρντ, που οδήγησε σε μια εργασία, καθώς και στη διδασκαλία για τα επόμενα 10 χρόνια. 

Το 1981 εγκατέλειψε το Χάρβαρντ για το Ταμείο Περιβαλλοντικής Αμυνας (EDF), εστιάζοντας στην όξινη βροχή και δίνοντας μάχη για τη θέσπιση νομοθεσίας μείωσης των εκπομπών ρύπων. Μαζί με άλλους επιστήμονες, το 2019 παρουσίασε την έκθεση της IPCC σε 195 εκπροσώπους χωρών, δείχνοντάς τους το ζοφερό μέλλον: Εάν τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα αυξάνονται αμετάβλητα, η στάθμη της θάλασσας μπορεί να αυξηθεί περισσότερο από ένα μέτρο, κατακλύζοντας περιοδικά τμήματα πολλών από τις μεγάλες παράκτιες πόλεις του κόσμου έως το 2100. Ο Οπενχάιμερ δηλώνει αισιόδοξος, παρότι έχει δει πολλές ζοφερές επιστημονικές προβλέψεις να γίνονται πραγματικότητα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή