ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εύσημα Τζον Κέρι για τις πρωτοβουλίες της Αθήνας κατά της κλιματικής αλλαγής

Εύσημα Τζον Κέρι για τις πρωτοβουλίες της Αθήνας κατά της κλιματικής αλλαγής

Τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής χαιρέτησε με εμφατικό τρόπο ο Τζον Κέρι, ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για ζητήματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή, κατά την παρέμβασή του εξ αποστάσεως στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών την Τετάρτη.

«Χάρηκα πολύ που είδα ότι η Ελλάδα θέλει να γίνει ηγέτης στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», είπε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Όπως εξήγησε «η Ελλάδα ήταν στις πρώτες χώρες που υιοθέτησαν την ευρωπαϊκή ατζέντα για το κλίμα και θέλω να συγχαρώ τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη για την απόφαση να επιταχύνει κατά πολλά χρόνια την απαλλαγή από τον άνθρακα».

Ο κ. Κέρι τόνισε όμως ότι ο πλανήτης απαιτεί πολύ περισσότερα από την κυβερνητική δράση, καθώς όπως είπε «μόνο οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα» και έδωσε έμφαση στον ιδιωτικό τομέα, ενώ κάλεσε και όλους τους πολίτες να συνταχθούν πίσω από αυτή την προσπάθεια.

Υπογράμμισε ότι ακόμα και αν επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί δε θα είναι αρκετό τονίζοντας την ανάγκη για πιο φιλόδοξους στόχους. «Ό,τι γίνει αυτή τη δεκαετία θα καθορίσει το αν τελικά θα επιτύχουμε το στόχο για αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου», είπε.

Επιπλέον ο πρώην υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ αναφέρθηκε στην ακαδημαϊκή έρευνα σχετικά μετο πρερίβάλλον και μάλιστα εξήρε την έρευνα που γίνεται στα ελληνικά Πανεπιστήμια και πρόσθεσε ότι «η αλλαγή δεν είναι μόνο εφικτή, είναι και μια σπουδαία ευκαιρία και η Ελλάδα το αποδεικνύει αυτό».