Δακτυλίδια αναγνώρισης σε λευκούς πελαργούς

Δακτυλίδια αναγνώρισης σε λευκούς πελαργούς

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από λίγες ημέρες, για πρώτη φορά, τοποθετήθηκαν δακτυλίδια αναγνώρισης σε 39 νεοσσούς λευκών πελαργών από την περιοχή της λίμνης Κάρλας. Το έργο υλοποίησε ομάδα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, με την πολύτιμη βοήθεια της Εύας Στετς, συντονίστριας δακτυλιώσεων λευκών πελαργών του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης Πουλιών, και σε συνεργασία με το προσωπικό του τοπικού φορέα. Τα πουλιά βρίσκονταν σε 12 φωλιές, ενώ ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μορφομετρικά στοιχεία (βάρος, μήκος ράμφους κ.λπ.). 

Στους λευκούς πελαργούς τοποθετούνται ειδικού τύπου δακτυλίδια στην κνήμη, με πενταψήφιο κωδικό και κωδικό χώρας GRA (Greece – Athens), σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές. Η δακτυλίωση αποτελεί τη μακροβιότερη επιστημονική μέθοδο παρακολούθησης των μετακινήσεών τους. Εφόσον κάποια πουλιά επανασυλληφθούν ή παρατηρηθούν σε άλλη περιοχή, ο μοναδικός συνδυασμός κάθε δακτυλιδιού επιτρέπει στους ερευνητές να υπολογίσουν τις μεταναστευτικές διαδρομές και τις μετακινήσεις τους, καθώς και τη διάρκεια της ζωής τους.

Ο λευκός πελαργός (ciconia ciconia) αποτελεί είδος με ευρεία κατανομή και συνολικό παγκόσμιο πληθυσμό περίπου 700.000, εκ των οποίων 447.000-495.000 ώριμα άτομα στην Ευρώπη, με αυξητική τάση. Η Ελλάδα φιλοξενεί λιγότερο από το 1% του ευρωπαϊκού πληθυσμού, ενώ για τη χώρα μας αποτελεί απειλούμενο είδος, καθώς ο πληθυσμός του εκτιμάται σε 2.000 ζευγάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή