ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ε.Ε.: Ιστορικό σχέδιο για μείωση των εκπομπών αερίων – Η πρόταση για τα οχήματα

Η Κομισιόν προτείνει αναθεώρηση των κανόνων οι οποίοι διέπουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Ε.Ε.: Ιστορικό σχέδιο για μείωση των εκπομπών αερίων – Η πρόταση για τα οχήματα

Το ποσοστό ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές καλείται να αυξήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, βάσει της δέσμης προτάσεων που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εκπλήρωση φιλόδοξων στόχων μείωσης των εκπομπών που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η Κομισιόν προτείνει αναθεώρηση των κανόνων οι οποίοι διέπουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Φρανς Τίμερμανς στην «Κ»: Παράδειγμα προς μίμηση η Ελλάδα στην πράσινη μετάβαση

Στόχος είναι η θέσπιση νομικά δεσμευτικών στόχων για τη μείωση των εκπομπών της Ε.Ε. κατά 55% μέχρι το 2030, με βάση τα επίπεδα του 1990, και την εξάλειψή τους μέχρι το 2050.

Για την εκπλήρωση του μακροπρόθεσμου στόχου του 2050, η Κομισιόν θέτει έναν περισσότερο φιλόδοξο ενδιάμεσο στόχο για την Ε.Ε. ώστε να αυξήσει το μερίδιο της ανανεώσιμης ενέργειας στο 40% της τελικής κατανάλωσης του 2030, από 20% το 2019.

Αυτό αντικαθιστά προηγούμενο στόχο για 32% μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι το 2030, προς εκπλήρωση του οποίου ήδη οδεύει η Ένωση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν.

Τι προβλέπεται για τα οχήματα

Οι Βρυξέλλες προτείνουν τη μείωση στο μηδέν των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από νέα οχήματα στην Ε.Ε. από το 2035, κάτι που ουσιαστικά θα οδηγήσει στη διακοπή των πωλήσεων βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων οχημάτων από αυτή την χρονολογία, προς όφελος των 100% ηλεκτρικών κινητήρων.

Το μέτρο αναμένεται να συμβάλει στην επίτευξη των κλιματικών στόχων της ΕΕ αλλά «θα ωφελήσει επίσης τους πολίτες με τη μείωση του ενεργειακού κόστους και τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα», ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωση.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Τελευταίες ειδήσεις

Κορωνοϊός: Τρία στοιχήματα μετά τα νέα μέτρα

Υπ. Ναυτιλίας: Στο Λιμενικό ο έλεγχος της επιβίβασης στα πλοία