Ο Τζον Κέρι προειδοποιεί: Τα κράτη μπορεί να μην πιάσουν τους στόχους για το κλίμα

Ο Τζον Κέρι προειδοποιεί: Τα κράτη μπορεί να μην πιάσουν τους στόχους για το κλίμα

Χαμηλώνει τον πήχυ των προσδοκιών ενόψει της Συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ, Τζον Κέρι

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμηλώνει τον πήχυ των προσδοκιών ενόψει της Συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ, Τζον Κέρι. Ενόψει της συνεδρίασης, που από πολλούς έχει χαρακτηριστεί ως σημείο καμπής για το μέλλον του πλανήτη, ο Κέρι, μιλώντας στο Associated Press, δηλώνει ότι είναι πιθανό οι συζητήσεις να καταλήξουν με τα κράτη να μην πιάνουν τους στόχους των περικοπών στις εκπομπές άνθρακα και πετρελαίου που έχουν τεθεί, προκειμένου να ανακόψουν την ραγδαία κλιμάκωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. 

Ωστόσο, ο ίδιος επαινεί τις προσπάθειες των ΗΠΑ, της Ε.Ε., της Ιαπωνίας και άλλων συμμάχων ενόψει της Συνόδου της Γλασκώβης τον ερχόμενη μήνα, εκφράζοντας την ελπίδα πως και άλλα κράτη θα ακολουθήσουν τα επόμενα δύο χρόνια. «Όταν περάσει το ορόσημο της Γλασκώβης, θα γνωρίζουμε ποιος έχει αναλάβει το μερίδιό του και ποιος όχι», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Ο Κέρι μιλά επίσης για το αποτύπωμα μιας πιθανής αποτυχίας του Κογκρέσου – στο οποίο οι Δημοκρατικοί διατηρούν ισχνή πλειοψηφία – να περάσει την νομοθεσία για το περιβάλλον στις ΗΠΑ, την ώρα που η κυβέρνηση Μπάιντεν στοχεύει στο να βγει μπροστά, στο πεδίο δράσης για το κλίμα. «Θα είναι σαν ο Τραμπ να βγάζει εκ νέου τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού», τονίζει χαρακτηριστικά.  

Ο ίδιος, πάντως, απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι οι παρεμβάσεις του στοχεύουν στο να μειώσουν τις προσδοκίες ενόψει της Συνόδου, η οποία έχει λάβει τον χαρακτήρα «τελεσιγράφου», ως προς τις τελικές ανακοινώσεις των κρατών σχετικά με το πώς θα επιχειρήσουν την «πράσινη» μετάβαση των οικονομιών τους.

Ο Κέρι, αλλά και άλλοι αξιωματούχοι, χαρακτηρίζουν τη Γλασκώβη, ως «την τελευταία, ιδανική ευκαιρία», να διατηρήσουν το μομέντουμ περικοπής των εκπομπών, επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές και βοήθειας προς τα φτωχότερα κράτη για τη μετάβαση των οικονομιών τους. Και όλα αυτά, ενώ από την Σύνοδο του Παρισιού για το κλίμα, το 2015, ο πλανήτης είναι ήδη θερμότερος κατά 1,1 βαθμό Κελσίου, με τους επιστήμονες προειδοποιούν για ανεπανόρθωτη ζημιά. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή