COP26: «Ανεπαρκείς οι δεσμεύσεις», οδηγούν σε υπερθέρμανση κατά 2,4 βαθμούς

COP26: «Ανεπαρκείς οι δεσμεύσεις», οδηγούν σε υπερθέρμανση κατά 2,4 βαθμούς

Ο ερευνητικός οργανισμός Climate Action Tracker καταγγέλλει χάσμα μεταξύ λόγων και έργων

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο καταστροφικό επίπεδο των 2,4 βαθμών πάνω από τη μέση θερμοκρασία προ της βιομηχανικής εποχής αναμένεται να ανέβει ο υδράργυρος στον πλανήτη, έναντι του στόχου για αύξηση μόνο κατά 1,5 βαθμού, ακόμη και μετά την πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών της COP26, αναφέρει έρευνα του οργανισμού Climate Action Tracker.

Πρόκειται για την πρώτη αποτίμηση των αποφάσεων της συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα που συνεχίζεται στη Γλασκώβη και πρόκειται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή.

Στην ανακοίνωσή ο ανεξάρτητος οργανισμός έρευνας υπέρ της διεθνούς δράσης για το κλίμα ανέφερε την Τρίτη ότι παρά τις διάφορες δεσμεύσεις κατά των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που ελήφθησαν με προοπτική το 2030, ο πλανήτης θα υπερθερμανθεί κατά 2,4 βαθμούς εντός του αιώνος.

«Ακόμη και με όλες τις δεσμεύσεις της Γλασκώβης για το 2030, θα εκπέμπουμε σχεδόν τα διπλάσια [αέρια του θερμοκηπίου] το 2030 από ό,τι απαιτείται για [τον στόχο τού] 1,5 βαθμού», ανέφερε η ανακοίνωση του CAT, υπενθυμίζοντας τον στρατηγικό στόχο που έχει τεθεί από τη Συμφωνία των Παρισίων το 2015.

Ο ερευνητικός οργανισμός για το κλίμα κατηγορεί μάλιστα τις χώρες που συμμετέχουν στη σύνοδο COP26 για «χάσμα αξιοπιστίας μεταξύ λόγων και δράσης».

Προστίθεται ότι με βάση τις υπάρχουσες πολιτικές, πριν τις συμφωνίες στη Γλασκώβη, η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη θα ανέλθει κατά 2,7 βαθμούς, όπως εκτιμά και η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ. «Κι αυτό διότι η εφαρμογή των πολιτικών προχωρά με ταχύτητες σαλιγκαριού, οδηγώντας σε υπερθέρμανση κατά 2,7 βαθμούς», υπογραμμίζει o CAT.

Πηγή: CNN, Al Jazeera

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή