Μεταπυρική αποκατάσταση στη Βαρυμπόμπη
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
μεταπυρική-αποκατάσταση-στη-βαρυμπό-561800242

Μεταπυρική αποκατάσταση στη Βαρυμπόμπη

Ένα κρίσιμο έργο για τη θωράκιση της καμένης γης στις δασικές εκτάσεις της Βαρυμπόμπης ολοκληρώθηκε πρόσφατα με την κατασκευή αντιδιαβρωτικών έργων τα οποία καλύπτουν μια περιοχή 3.197,40 στρεμμάτων εντός του εθνικού δρυμού της Πάρνηθας.

Η μεταπυρική αποκατάσταση της περιοχής ήταν απαραίτητη. Για να περιοριστούν οι ενδεχόμενες επιπτώσεις διάβρωσης του εδάφους από τις έντονες βροχοπτώσεις και να βοηθηθεί η φυσική αναγέννηση του δάσους, κατασκευάστηκαν ειδικά αντιπλημμυρικά έργα. Το έργο υλοποιήθηκε με χορηγία του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και παραδόθηκε την 1η Απριλίου από τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του Oμίλου, Γιάννη Παπαθανασίου, στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Μεταπυρική αποκατάσταση στη Βαρυμπόμπη-1

Ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ από την πρώτη στιγμή ανταποκρίθηκε στο θεσμό του Αναδόχου Αποκατάστασης και Αναδάσωσης, προϋπολογίζοντας τρία εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή αντιδιαβρωτικών έργων τόσο στη Βαρυμπόμπη, όσο και στον Σχίνο Κορινθίας. «Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ θα είναι πάντα παρών εκεί όπου υπάρχει πραγματικά ανάγκη, στηρίζοντας εμπράκτως την ελληνική κοινωνία και το φυσικό περιβάλλον», ανέφερε ο κ. Παπαθανασίου.

Όλες οι κατασκευές στα αντιδιαβρωτικά έργα της Βαρυμπόμπης προέρχονται από τα καμένα δέντρα της περιοχής. Συγκεκριμένα περιλαμβάνουν 233.486 τρέχοντα μέτρα κορμοδέματα κατά μήκος των χωροσταθμικών καμπύλων, σύμφωνα με το ανάγλυφο του εδάφους στις πλαγιές των λεκανών απορροής των χειμάρρων. Ακόμη 20.913 τρέχοντα μέτρα κλαδοπλέγματα στις πλαγιές των λεκανών απορροής χειμάρρων και 1.503 τετραγωνικά μέτρα κορμοφράγματα, εντός των κοιτών δευτερευόντων και τριτευόντων χειμάρρων, οι οποίοι συμβάλλουν σε μεγάλα ρέματα, για να συγκρατηθούν τα φερτά υλικά.

Στην περίπτωση του Σχίνου Κορινθίας τα έργα της μεταπυρικής αποκατάστασης, μέρος των οποίων υλοποιείται εντός της προστατευόμενης περιοχής NATURA 2000, βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης, βάσει της μελέτης της Διεύθυνσης Δασών Κορίνθου. Τα αντιδιαβρωτικά έργα συμβάλλουν στον περιορισμό των επιπτώσεων από την κάθοδο φερτών υλικών καθώς και στη μερική μείωση της έντασης καθόδου του νερού, ώστε να επιτραπεί στο δάσος να αναγεννηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή