Σοβαρός κίνδυνος για τη Γη, μικρότερος για τη «γειτονιά» μου – Πώς βλέπουν οι Έλληνες την κλιματική αλλαγή

Σοβαρός κίνδυνος για τη Γη, μικρότερος για τη «γειτονιά» μου – Πώς βλέπουν οι Έλληνες την κλιματική αλλαγή

Ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων πιστεύει πως η κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα επηρεάζουν την ψυχική υγεία και την σωματική ευεξία των ανθρώπων.

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πλειονότητα των Ελλήνων αντιλαμβάνεται ότι το κλίμα του πλανήτη αλλάζει δραστικά, αποτελώντας ένα μεγάλο κίνδυνο για την ανθρωπότητα, του οποίου οι επιπτώσεις είναι ήδη ορατές και θα είναι ακόμα μεγαλύτερες στο άμεσο μέλλον. Το 52% λένε ότι το κλίμα έχει αλλάξει «πολύ» και το 33% «αρκετά», ενώ μόνο ένα 5% είναι «αρνητές» της ύπαρξης κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα, το 58% το θεωρούν πολύ σοβαρό πρόβλημα και το 29% αρκετά σοβαρό για τη Γη.

Παρ’ όλα αυτά, θεωρούν ότι ο κίνδυνος της κλιματικής αλλαγής είναι μικρότερος για της χώρα μας (38% και 40% απαντούν πολύ και αρκετά σοβαρό αντίστοιχα) και ακόμα μικρότερο για την περιοχή που κατοικούν (27% και 39% αντίστοιχα).

Τα παραπάνω ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν από μεγάλη έρευνα για τις απόψεις των Ελλήνων για την κλιματική αλλαγή, που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την Focus Bari / YouGov.

Σοβαρός κίνδυνος για τη Γη, μικρότερος για τη «γειτονιά» μου – Πώς βλέπουν οι Έλληνες την κλιματική αλλαγή-1

Ως υπαίτιοι της κλιματικής αλλαγής από τους Έλληνες θεωρούνται κατά κύριο λόγο η ιδιωτική βιομηχανία και οι αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ εκείνοι που θεωρούνται ως υπεύθυνοι για την αντιμετώπισή της, είναι πρωτίστως η κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση. 

Ακόμη, ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων πιστεύει πως η κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα επηρεάζουν την ψυχική υγεία και την σωματική ευεξία των ανθρώπων. Συγκριτικά με τους άντρες, οι Ελληνίδες δείχνουν πιο ευαισθητοποιημένες ως προς τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ανθρώπινη ολιστική υγεία και ευεξία.

Όσον αφορά στην υιοθέτηση συμπεριφορών φιλικών προς το περιβάλλον, το 78% δηλώνουν ότι κάνουν ανακύκλωση χαρτιού, το 77% αγοράζουν νέες συσκευές που είναι ενεργειακά αποδοτικές, σχεδόν οι μισοί (48%) λένε ότι δεν κάνουν ντους για πάνω από πέντε λεπτά, ενώ ένα άλλο 21% ότι σκοπεύουν να το κάνουν. Το 44% λένε ότι προτιμούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή το ποδήλατο τους αντί για το αυτοκίνητο τους.

Σοβαρός κίνδυνος για τη Γη, μικρότερος για τη «γειτονιά» μου – Πώς βλέπουν οι Έλληνες την κλιματική αλλαγή-2

Tην ίδια ώρα, πάνω από ένας στους πέντε Έλληνες (το 22%) είναι προετοιμασμένος για μια μελλοντική κλιματική κρίση, διατηρώντας κιτ έκτακτης ανάγκης με φακό, ραδιόφωνο, κουβέρτες και κουτί πρώτων βοηθειών, ενώ το 46% σκοπεύει να πράξει κάτι τέτοιο.

Παράλληλα, ένα ανάλογο ποσοστό (21%) λέει ότι έχει ήδη κάνει προετοιμασία σχεδίου εκκένωσης σε περίπτωση φυσικού κινδύνου, ενώ ένα ακόμη 42% σκοπεύει να το κάνει.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 6-15 Μαΐου 2022, σε δύο μεγάλα «κύματα» σε συνολικό δείγμα 2.000 Ελλήνων 18-64 ετών. Η υλοποίηση της έρευνας της Focus Bari/YouGov υποστηρίζεται από την ΜΚΟ Iasis, την Ομοσπονδία Αργώ, το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή