ΟΗΕ: Ο πλανήτης κινδυνεύει από μία ανεξέλεγκτη κρίση νερού

ΟΗΕ: Ο πλανήτης κινδυνεύει από μία ανεξέλεγκτη κρίση νερού

Μέχρι το 2050, ο αριθμός των ανθρώπων στις πόλεις που θα αντιμετωπίζουν λειψυδρία αναμένεται να διπλασιαστεί από σχεδόν 930 εκατομμύρια το 2016 σε έως και 2,4 δισεκατομμύρια.

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πλανήτης κινδυνεύει από μία παγκόσμια κρίση νερού που απειλεί να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στο μέλλον, καθώς η αυξημένη ζήτηση και οι εντεινόμενες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης ασκούν τεράστια πίεση στους υδάτινους πόρους, προειδοποιεί ο ΟΗΕ.

Η κατανάλωση του νερού αυξάνεται κατά περίπου 1% ετησίως τα τελευταία 40 χρόνια, εξαιτίας της αύξησης του πληθυσμού και των αλλαγών στην κατανάλωση, σύμφωνα με την Έκθεση του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ανάπτυξη των Υδάτων που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, την παραμονή της μεγάλης συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το νερό στη Νέα Υόρκη.

Μέχρι το 2050, ο αριθμός των ανθρώπων στις πόλεις που θα αντιμετωπίζουν λειψυδρία αναμένεται να διπλασιαστεί από σχεδόν 930 εκατομμύρια το 2016 σε έως και 2,4 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με την έκθεση. Η ζήτηση νερού στις πόλεις αναμένεται να αυξηθεί κατά 80% έως το 2050.

Χωρίς δράση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας, «θα υπάρξει σίγουρα μια παγκόσμια κρίση», δήλωσε ο Richard Connor, επικεφαλής συντάκτης της έκθεσης, σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της.

«Ολέθριες συνέπειες»

Η πρόσβαση στο νερό είναι ήδη προβληματική σε πολύ μεγάλο βαθμό. Σύμφωνα με την έκθεση, δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν σήμερα ασφαλές πόσιμο νερό και 3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς εγκαταστάσεις υγιεινής.

Περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε χώρες που υπάρχει ήδη μεγάλη κρίση ύδρευσης. Η αστική και βιομηχανική ανάπτυξη και η γεωργία επιδεινώνουν τις υπάρχουσες ελλείψεις, με τη γεωργία να καταναλώνει το 70% παγκοσμίως, επισήμανε ο Connor.

Η εποχική λειψυδρία θα ενταθεί σε περιοχές που το νερό είναι σήμερα άφθονο, μεταξύ άλλων στην Κεντρική Αφρική, την Ανατολική Ασία και τμήματα της Νότιας Αμερικής, σύμφωνα με την έκθεση. Η λειψυδρία θα επιδεινωθεί στη Μέση Ανατολή και στην περιοχή Σαχέλ στην Αφρική, όπου το νερό είναι ήδη ανεπαρκές.

Οι ακραίες και παρατεταμένες ξηρασίες, πιο συχνές και σοβαρές λόγω της κλιματικής κρίσης, ασκούν επίσης πίεση στα οικοσυστήματα, με δυνητικά «τρομερές συνέπειες» για τα φυτά και τα ζώα, ανέφεραν οι συντάκτες της έκθεσης.

Σύγκρουση για το νερό;

Μία από τις προτάσεις υπογραμμίζει την ανάγκη για καλύτερη διεθνή συνεργασία για την αποφυγή συγκρούσεων για το νερό. Ο έλεγχος των πλημμυρών και της ρύπανσης, η ανταλλαγή δεδομένων και οι προσπάθειες για τη μείωση των επιπέδων ρύπανσης που θερμαίνει τον πλανήτη θα πρέπει να οδηγήσουν σε περαιτέρω συνεργασία και αύξηση των κεφαλαίων για το νερό, είπε ο Connor.

«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να δημιουργηθούν ισχυροί, διεθνείς μηχανισμοί για να αποτραπεί μια ανεξέλεγκτη παγκόσμια κρίση νερού», δήλωσε η Audrey Azoulay, γενική διευθύντρια της UNESCO, του πολιτιστικού οργανισμού του ΟΗΕ.

«Το νερό είναι το κοινό μας μέλλον και είναι απαραίτητο να δράσουμε από κοινού για να το μοιραστούμε δίκαια και να το διαχειριστούμε με βιώσιμο τρόπο».

Πηγή: CNN

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή