«Γιγαντιαία αράχνη» ανακαλύφθηκε στην Αυστραλία

«Γιγαντιαία αράχνη» ανακαλύφθηκε στην Αυστραλία

Τα θηλυκά μπορούν να ζήσουν έως και 20 χρόνια στη φύση.

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια νέα και σπάνια γιγαντιαία αράχνη ανακαλύφθηκε στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας.

Η αράχνη Euoplos dignitas ανακαλύφθηκε από ερευνητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα DIG του Μουσείου του Κουίνσλαντ και το οποίο έχει στόχο τη βαθύτερη κατανόηση της βιοποικιλότητας στην πολιτεία.

Ο επικεφαλής ερευνητής, Δρ Michael Rix, εντυπωσιάστηκε πρωτίστως από το μέγεθος της αράχνης. Τα θηλυκά μπορούν να ζήσουν πάνω από 20 χρόνια στη φύση και το σώμα τους, απ’ όπου ξεκινούν τα μακριά πόδια, μπορεί να φτάσει ακόμα και τα πέντε εκατοστά σε μήκος. 

Το νέο είδος, η ανακάλυψη του οποίου δημοσιεύθηκε στο Journal of Arachnology, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο οικοσύστημα, συμβάλλοντας στον περιορισμό των πληθυσμών των εντόμων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το είδος πιθανότατα απειλείται με εξαφάνιση λόγω της περιορισμένης του δραστηριότητας σε μια μικρή περιοχή, αλλά και εξαιτίας της αποψίλωσης των δασών. 

«Πιστεύουμε ότι πιθανώς αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα, αλλά πρέπει να ερευνήσουμε περισσότερο για να κατανοήσουμε καλύτερα το μέγεθος του προβλήματος», λέει ο Rix.

Οι θηλυκές αράχνες περνούν τη ζωή τους κάτω από τη γη, ενώ τα αρσενικά -που έχουν μελί κόκκινο χρώμα- εγκαταλείπουν το λαγούμι μετά από πέντε με επτά χρόνια αναζητώντας νέα σύντροφο σε άλλο λαγούμι, περιέγραψε ο Rix.

Τη νύχτα, οι αράχνες παραμονεύουν στην είσοδο της φωλιάς τους, περιμένοντας να αρπάξουν διερχόμενα έντομα.

Οι αράχνες χρησιμοποιούν δηλητήριο για να εξουδετερώσουν τη λεία τους, αλλά ο Rix ξεκαθάρισε ότι δεν είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο. «Το δάγκωμα μπορεί να είναι σωματικά επώδυνο λόγω του μεγέθους τους, αλλά δεν είναι επικίνδυνες», εξήγησε. 

Πηγή: Guardian

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή